5. výroční konference pojistného trhu České asociace pojišťoven (ČAP). Hovoří ředitel výzkumu CETA Aleš Rod. Foto: Nela Slivková

Partnerství soukromých pojišťoven a státu je pro naši budoucnost nezbytné, apeluje Aleš Rod

Jaká je budoucnost pojištění a jaké nové výzvy nás čekají? Nová rizika a produkty v pojišťovacím sektoru představila 5. výroční konference pojistného trhu České asociace pojišťoven (ČAP). Podle ředitele výzkumu v Centru ekonomických a tržních analýz (CETA) Aleše Roda by měl být privátní pojistný sektor součástí systému jako doplněk státních strategií a plánů.

Ekonomická a energetická krize, válka na Ukrajině, ale i dopady přírodní katastrof a klimatické změny. Jaká je role pojistitelů v těchto těžkých časech? „Budoucí výzvy neleží pouze na pojišťovnách, ale i na politicích, kteří vytváří politické plány a strategie. Aby je však naplnily, musí existovat masivní spolupráce se státem a soukromými finančními institucemi, což bude prospěšné pro obě strany,“ uvedl na konferenci Aleš Rod. Podle něj by vzájemná spolupráce poskytla nový zdroj peněz do zdravotních a sociálních služeb, které se blíží svým ekonomickým limitům. „Je to nutnost pro udržení současné úrovně kvality i kvantity služeb ve zdravotnictví a sociální péči,“ dodal Rod.

Podle ředitele pojišťovny ČSOB Jiřího Střelického je neméně důležitou výzvou obrovský technologický pokrok v příštích 20 letech. „Z pohledu pojišťovacího sektoru je těžké predikovat, co bude následovat. Pokud existuje nějaké riziko, pojišťovna musí zajistit produkt, který lidem pomůže. Role pojištění bude do budoucna mnohonásobně vyšší než teď,“ uvedl Střelický.

Nový hnací motor? Technologie

Obrovskou změnou, která nastává v soukromém pojišťovacím sektoru, je nemateriální svět založený na virtuálním majetku. „Lidé si budou častěji pojišťovat věci ve svých počítačích a stále méně věci materiální. Zásadní roli bude čím dál tím více hrát umělá inteligence. A na tohle, obavám se, nejsme plně připraveni,“ konstatoval Střelický a dodal, že právě technologie a umělá inteligence budou definovat co a jakým způsobem si klienti nechají pojistit.

„Pojišťovny musí být součástí plánů a programů státu, aby je pomáhaly naplňovat. Mají data založená na důkazech a své klienty a jednotlivé regiony velmi dobře znají,“ uzavřel Rod.  

-ns-