Včerejší společné jednání ENVI a LIBE. Zdroj: Evropský parlament

Přijato. Výbor ENVI schválil návrh zprávy o EHDS

Členové výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) na včerejší společné schůzi s Výborem pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) schválili všechny kapitoly návrhu zprávy o evropském prostoru pro zdravotní data (EHDS). Kromě toho schválili několik pozměňovacích návrhů, mimo jiné o rozšíření kategorie údajů o zdravotním stavu o krevní skupinu či rozšíření kategorie elektronických zdravotních dat o lékařské směrnice.

Všech devět kapitol nařízení Evropského parlamentu a Rady o EHDS přijaly oba výbory společně, přičemž jejich členové hlasovali blokově o každé z nich. Přestože členové LIBE jsou obecně vzato v otázce používání dat zdrženlivější než jejich kolegové z ENVI, oba výbory potvrdily souhlas s návrhem v závěrečném, jmenovitém, hlasování, kdy jej členové přijali velkou většinou.

Europoslanci rovněž individuálně hlasovali o několika pozměňovacích návrzích. Jeden ze schválených, který předložila česká europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), se týkal rozšíření kategorie údajů o zdravotním stavu o krevní skupinu. Europoslanci rovněž schválili doplnění požadavků na interoperabilitu, obsažených v příloze Návrhu, o formulaci, že „schválený export osobních elektronických zdravotních dat je bezplatný, bez zbytečného odkladu nebo v každém případě do jednoho měsíce od podání žádosti“.

Výbory se kladně postavily též k pozměňovacímu návrhu portugalské europoslankyně Sary Cerdasové ze skupiny Progresivní aliance socialistů a demokratů, který rozšířil kategorii elektronických zdravotních dat o lékařské směrnice. Ty mají zahrnovat elektronická zdravotní data související s právní dokumentací, která uvádí přání dané osoby ve vztahu k lékařské péči, pokud tato osoba již není schopna přijímat rozhodnutí o léčbě z důvodu vážné nemoci nebo zranění, a která mohou rovněž dát osobě (např. manželovi/manželce, příbuznému nebo příteli) pravomoc přijímat v takových situacích lékařská rozhodnutí. Dále do kategorie budou patřit data týkající se vůle a souhlasu pacienta s lékařskými úkony.

EHDS je součástí širší strategie Evropské komise na vybudování jednotného unijního rámce pro sdílení dat nejen ze zdravotnictví, ale i dalších oblastí jako je zemědělství, finance nebo energetika. Komise si od projektu slibuje, že pacientům po celé Evropské unii pomůže zajistit lepší péči, a odborníkům, průmyslu i národním orgánům současně s tím nabídne příležitost pracovat s velkým množstvím dat prakticky z celé Evropy. „Jedná se o skutečně historický krok směrem k digitální zdravotní péči v EU,“ uvedla vloni evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová, když EHDS poprvé představovala.

-fk-