Na summitu vystoupil i Sotirios Zavalianis, majitel zdravotnického holdingu AKESO.

Řídit nemocnice má ten, kdo to umí, řekl na konferenci Zavalianis

Ve zdravotnictví je až příliš mnoho peněz. Jsou však neefektivně využívány, stejně jako práce lékařů a sester v nemocnicích. Na konferenci Zdravotnického deníku na téma Ekonomika zdravotnictví to řekl Sotirios Zavalianis, majitel zdravotnického holdingu AKESO. V panelu Strategie financování zdravotnictví 2024+ zasedl mimo jiné spolu s ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňkem Kabátkem, generálním ředitelem Zentivy Borisem Sananesem či stínovým ministrem zdravotnictví za hnutí ANO Kamalem Farhanem.

„Moc dobře víme, co máme dělat, ale dělat to nechceme,“ popsal Zavalianis svůj dojem z nečinnosti politických představitelů ve vztahu k zachování kvality péče i do dalších let. Nikdo prý ve skutečnosti nechce současný stav, k jehož udržení budou potřeba reformy, měnit. Je podle něj potřeba stanovit požadovanou úroveň zdravotnictví, kterou chceme jako společnost v budoucnu mít. Politici se ovšem údajně obávají jednak toho, že velkými zásahy do systému ztratí popularitu a prohrají volby, nebo jsou volby naopak daleko a práce na zlepšování zdravotnictví by se do výsledků nemusely propsat. „Současná vláda nemusí nic dělat, protože další volby jsou až za dva roky,“ řekl v nadsázce Zavalianis.

Generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček, předseda podvýboru pro léčiva a zdravotnické prostředky Poslanecké sněmovny a stínový ministr pro zdravotnictví Kamal Farhan a hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška na konferenci Ekonomika zdravotnictví. Foto: Radek Čepelák

Opřel se i do všeobecných stížností, že ve zdravotnictví chybí peníze. „Ve zdravotnictví je až příliš mnoho peněz. I kdybychom do něj dali ještě víc, tak bychom je dokázali velmi rychle zkonzumovat,“ je přesvědčen majitel holdingu AKESO, do něhož kromě ambulancí a lékáren patří Nemocnici Hořovice, Diagnostické centrum Nemocnice Hořovice v Praze, Rehabilitační nemocnici Beroun a Onkologické a radiologické centrum Multiscan.

Problémem prý je, že nikdo neřeší, kde vynaložené peníze skončí. „Pořád se kupují cétéčka (počítačové tomografie, pozn. red.), magnetické rezonance, pracuje se od sedmi do jedenácti. Mělo by se dát více peněz až po kultivaci systému, kdy uvidíme, jak lze ty peníze racionálně využívat,“ je Zavalianis přesvědčen o neefektivitě současného systému.

Panelisté čtvrtého bloku summitu Zdravotnického deníku Ekonomika zdravotnictví. Zleva primátor města Ostrava Jan Dohnal, ředitel VZP Zdeněk Kabátek, majitel zdravotnického holdingu AKESO Sotirios Zavalianis, předseda výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu Roman Kraus, generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček, předseda podvýboru pro léčiva a zdravotnické prostředky Poslanecké sněmovny a stínový ministr pro zdravotnictví Kamal Farhan, hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník a primátorka města Brna Markéta Vaňková, která se připojila on-line. Foto: Radek Čepelák

Neefektivně jsou podle něj využívány i pracovní síly v nemocnicích, zejména s ohledem na míru, do jaké jsou zdravotníci zavaleni administrativní prací. „Lékaři a sestry mají dělat svoji práci, nejsou to sekretářky. Celý ten systém je iracionální,“ čílil se dále úspěšný podnikatel.

Hlavním problémem podle něj je, že nemocnice řídí stát a kraje. „Je zřejmé, že neumí řídit zdravotnictví,“ rýpnul si. „Když to neumíte, proč to nedáte někomu, kdo to umí?“ vystřelil směrem ke svým spoluřečníkům v panelu řečnickou otázku. Ti mu zůstali odpověď dlužni, ne tak publikum v sále, které jeho slova ocenilo bouřlivým potleskem.

V panelu zasedli mimo jiné (zleva) ředitel VZP Zdeněk Kabátek, majitel holdingu AKESO Sotirios Zavalianis, předseda výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu Roman Kraus, generální ředitel Zentivy Boris Sananes, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu a člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Skopeček.

Řešením tohoto neutěšeného stavu by podle Zavalianise mohlo být zřízení vysoké školy, specializované na vzdělávání zdravotnických manažerů. Současně připomněl, že jemu při budování zdravotnického holdingu také nikdo nepomáhal a podařilo se mu vybudovat miliardovou síť nemocnic, navíc bez dotací, s dostatkem lékařů a s minimální fluktuací.

Na závěr konference se svěřil s tím, co by si přál změnit, kdyby měl tu moc. „Zasloužili bychom si mít lepší standardy, než momentální máme,“ uzavřel.

Auditorium summitu Zdravotnického deníku, který se konal v pražském hotelu Grand Majestic Plaza.

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnosti Roche, AKESO, pojišťovně RBP, Zentiva, Satum, MSD, Novartis, VOZP, ALK, Medtronic, EUC a ZPMV.

Filip Krumphanzl

Foto: Radek Čepelák