Ilustrační foto: Freepik

Screening rakoviny prostaty musí mít větší účast, snažíme se motivovat pacienty i lékaře, říkají pojišťovny

V tom, jak kvalitní je péče o tuzemské pacienty s rakovinou prostaty, hrají zásadní roli i zdravotní pojišťovny. Po odbornících jsme se tedy zeptali i jich, aby zhodnotily, co funguje, a co by naopak vyžadovalo vylepšení. Za největší slabinu systému považují stále nízkou účast pacientů v screeninzích. Na zvýšení počtu vyšetřených pojišťovny podle svých vyjádření pracují – snaží se různě motivovat pacienty i lékaře.

Jaké jsou z pohledu vaší pojišťovny hlavní přednosti a nedostatky v péči o pacienty s rakovinou prostaty v ČR?

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), odpovídal náměstek ředitele pro zdravotní péči Jan Bodnár: Za přednosti péče o pacienty s rakovinou prostaty považujeme relativně rychlou a jednoduchou základní diagnostiku tohoto onemocnění, která představuje odběr krve na vyšetření hladiny PSA a dále vyšetření per rectum.

Za nedostatek obecně považujeme nízkou účast mužů na výše uvedených preventivních vyšetřeních, která by pomohla včasnému záchytu tohoto karcinomu v nižších klinických – často dobře léčitelných – stádiích.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra (ZP MV), odpovídala ředitelka zdravotnického úseku Zdeňka Salcman Kučerová: Jako velmi dobrou lze hodnotit dostupnost zdravotních služeb a přístup k nejmodernějším metodám léčby podle individuálních potřeb pacienta. Soustředění této péče do komplexních onkologických center (KOC) zlepšilo dostupnost a současně garantuje vysokou odbornost poskytovaných služeb s využitím nejmodernější onkologické léčby, včetně radiační, svůj význam v léčbě má například také robotická operativa. S dostupností komplexních možností péče souvisí ale i zvyšující se náklady na tuto péči.

Zlepšit by se určitě měla informovanost pacientů o onemocnění, možnostech i významu prevence tak, aby se dostali k diagnóze a případné léčbě – dle doporučení ošetřujícího lékaře – včas. Jen tak lze zajistit život v přiměřené kvalitě a racionalizaci výdajů prostředků veřejného zdravotního pojištění.

RBP, odpovídal ředitel pro zdravotnictví Pavel Rydrych: Mezi přednosti jednoznačně patří úhrada celé šíře zdravotních služeb od záchytu a stanovení stagingu onemocnění přes léčbu až po poléčebné sledování u pacientů v remisi. Dostupnost péče je v České republice dobrá a lékaři mohou volit z několika léčebných postupů ten, který je pro pacienta nejvhodnější.

Aktuálně však není v diagnostice a následné péči uplatňován jednotný postup. V tomto je tedy možné spatřovat určitý nedostatek, který může – vzhledem k oportunistickému přístupu k diagnostice a možným stereotypům při nastavení péče u jednotlivých poskytovatelů – snižovat výsledný užitek pro pacienta.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), odpovídala zdravotní ředitelka Renata Knorová: Hlavní výhody zahrnují dostupnost specializované péče a pokročilé léčebné metody včetně široké dostupnosti inovativních léků.

Za nedostatek považujeme podceňování prevence ze strany pojištěnců.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ), odpovídal tiskový mluvčí Petr Kvapil: Tento dotaz je dle našeho názoru nutné směřovat spíše na odbornou společnost. Z našeho pohledu lze říci, že určitým handicapem v této oblasti je nejednotná metodika pro screening napříč populací ČR, což se postupně mění.


Jaké kroky podnikají, nebo jaké by měly podniknout, odborné společnosti, zdravotní pojišťovny nebo pacientská sdružení pro včasný záchyt a diagnostiku rakoviny prostaty v České republice?

VZP: Jedním z hlavních cílů VZP v této oblasti je obecně centralizace péče o onkologické pacienty a zajištění včasné diagnostiky nádorového onemocnění a tím zlepšování kvality a především organizace péče. Nejpodstatnější je odhalení onemocnění co nejdříve – za tímto účelem bude od 1. ledna 2024 spuštěn celonárodní screening karcinomu prostaty. Z pohledu VZP se dále snažíme o motivaci – finanční v rámci motivačního programu VZP PLUS – všeobecných praktických lékařů k aktivní účasti jejich registrovaných pacientů na preventivních a screeningových prohlídkách, což je předpoklad časného záchytu jakéhokoliv onemocnění.

ZP MV: Pokud je rakovina prostaty včas odhalena i adekvátně léčena, je prognóza ve většině případů velmi dobrá. Přibližně 90 procent pacientů je zdravotně stabilizováno pět let od stanovení diagnózy. Proto je prevence důležitá a je v zájmu zdravotních pojišťoven k ní motivovat nejen pojištěnce. Nezastupitelná je role všeobecných praktických lékařů, kteří by mají možnost svoje pacienty v rámci pravidelně periodicky probíhajících preventivních prohlídek pacienty informovat a zajistit potřebná vyšetření. Základní vyšetření je jednoduché a levné, spočívá ve stanovení markeru PSA (prostatického antigenu), který dokáže zachytit onemocnění v prvotních stádiích. ZP MV nabízí z fondu prevence příspěvek 500 korun právě na toto vyšetření, pokud proběhne z iniciativy pojištěnce na jeho žádost. Pokud ho indikuje lékař, je plně hrazenou zdravotní službou. Jako systémový krok pod záštitou MZ ČR bude od roku 2024 spuštěn screeningový program Populační pilotní program časného záchytu karcinomu prostaty.

RBP: Pokud se týká specificky zdravotních pojišťoven, ty svým klientům aktuálně nabízejí příspěvky na preventivní vyšetření prostatického specifického antigenu. I bez úhrady z veřejného zdravotního pojištění si tak mohou muži nechat provést krevní testy, které jsou prvním krokem v diagnostice rakoviny prostaty. Od příštího roku by měl být v České republice spuštěn „populační pilotní program včasného záchytu karcinomu prostaty“. Zmíněný screeningový program stanovuje jasný metodický rámec pro aktivní vyhledávání osob s tímto nádorovým onemocněním, a podpoří tak záchyt nemoci v jeho časných stadiích. Program by měl rovněž přinést odpovědi na některé nejasnosti v nastavení screeningu a léčby, které souvisí s vyvážením jeho přínosů a rizik na straně systému veřejného zdravotního pojištění i samotného pacienta. Jde o to, že excesivní screening může být nejen nákladný, ale paradoxně může i na straně pacienta vést k větší újmě než prospěchu. Samotné stanovení diagnózy u pomalu progredujícího nádoru totiž může vést ke zbytečnému psychickému diskomfortu pacienta, a v případě radikální léčby i ke snížení kvality života v důsledku nežádoucích účinků léčby. Výzvou pro všechny zmíněné subjekty je tedy důkladné seznámení pacientů s výhodami a riziky včasného záchytu a léčby rakoviny.

ČPZP: Odborné společnosti zaštiťují aktuální diagnostické a léčebné postupy a odborná doporučení. Zdravotní pojišťovny podporují programy screeningu a prevence, hradí zdravotní služby, od příštího roku včetně screeningového programu. Pacientská sdružení mohou iniciovat osvětu a zvyšování povědomí o důležitosti pravidelných kontrol. Spolupráce těchto subjektů vede ke komplexnímu přístupu k včasné diagnostice rakoviny prostaty.

ZPŠ: Velmi důležitá je edukační stránka, a to jak na úrovni pacientů, tak lékařů, a také zaměření se na důkladné vyšetření v rámci preventivních prohlídek včetně vyšetření prostaty per rectum. Naše pojišťovna se problematice prevence karcinomu prostaty věnuje již řadu let a nabízí program sledování PSA s motivací pro poskytovatele provádějící testy, tedy pro praktické lékaře i urology.


Jaká je dostupnost nejnovějších léčebných metod a terapií pro pacienty s rakovinou prostaty?

VZP: Dle našeho názoru je pacientům dostupná nejmodernější léčba, která je průběžně diskutována se zástupci odborných společností. Pacient by měl být vždy směřován do komplexního onkologického centra (KOC), které na základě multidisciplinárního semináře rozhodne o nastavení konkrétní léčby daného pacienta. VZP ve spolupráci s Českou onkologickou společností z důvodu zvýšení dostupnosti podávání biologické léčby pacientům s vybranými nádorovými onemocněními definuje síť regionálních onkologických center (ROS), do kterých mohou KOC delegovat podávání vybraných centrových léčiv.

ZP MV: Léčba závisí na věku pacienta a prognóze dožití a také na klinickém stadiu nádoru a dalších individuálních okolnostech. Nejčastěji se jedná o chirurgickou léčbu v kombinaci s radioterapií, kterou lze podpořit hormonální léčbou, dalšími možnostmi jsou chemoterapie a v pokročilejších stádiích onemocnění paliativní péče a léčba bolesti. Pacient by měl být vždy předán do příslušného KOC, kde je stanoven multidisciplinárním týmem nejvhodnější léčebný plán. Nemáme signály, že by dostupnost zdravotních služeb jak místní, tak časová, nebyla dostatečná, i pokud jde o nejnovější a nákladnější léčebné metody a terapie, včetně protonového záření.

RBP: Pacienti s karcinomem prostaty mají v České republice přístup k moderní i nákladné léčbě. Všechny zdravotní pojišťovny hradí vedle běžných operačních postupů, radioterapie a hormonální léčby například také robotické operace nebo protonovou terapii. Nejmodernější nebo nejdražší však automaticky neznamená pro pacienta nejlepší. Také proto je indikace k léčebným postupům vázaná na posouzení užitku pro pacienta.

ČPZP: Nejnovější léčebné metody a terapie pro pacienty s rakovinou prostaty jsou v České republice široce dostupné a zdravotní pojišťovny aktivně pracují na rozšiřování inovací v systému, které jsou pacientům dostupné v rámci úhrady z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

ZPŠ: Můžeme ji hodnotit jako velmi dobrou. Lze aplikovat chirurgické výkony s odstraněním nádoru, přičemž je jednoznačně preferovaná robotická operace před klasickou transvesikální. Pro pacienty je bez problému dostupná také chemoterapie, hormonální terapie, brachyerapie i ozařování. Veškeré léčebné metody mají své jasně dané indikace a jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Jakub Němec