Protesty lékárníků. Foto: Freie Apothekerschaft e.V.

V Německu do ulic vyrazily tisícovky lékárníků a praktických lékařů. Jsou nespokojeni s vládní politikou

Několik německých měst bylo svědky dalších protestů lékárníků a praktických lékařů. Tisíce z nich ponechaly ve středu své provozovny a ordinace uzavřeny a vyrazily do ulic. Nelíbí se jim politika spolkové vlády, která na ně prý téměř nemyslí. Lékárníci navíc vyjádřili svou nespokojenost s reformou lékárenského trhu navrhovanou spolkovým ministrem zdravotnictví Karlem Lauterbachem. V jejím důsledku totiž lékárny získají navíc podstatně menší peníze, než jaké by byly potřebné k zajištění bezproblémového provozu stávajícího počtu lékáren v Německu, uvádí odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung.

Dortmund se stal ve středu kolem poledne hlavním městem protestů německých lékárníků, praktických lékařů a jejich spolupracovníků. Podle policejních odhadů se jich do ulic měst zejména v Severním Porýní-Vestfálsku vydalo kolem pěti tisíc. Zdravotníci pochodovali ulicemi s píšťalkami a transparenty a provolávali hesla jako například „Jsme tady, jsme hlasití, protože nám kradou zdraví“, cituje odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Jednotlivé profesní skupiny si stěžují na roky trvající problém nedostatečného financování, který byl umocněn masivním růstem nákladů, a to vše kombinováno s narůstající byrokracií, nedostatkem léků, ale i absencí politických koncepcí, které by reagovaly na nedostatek kvalifikovaných pracovníků a další problémy. Obávají se, že za současných podmínek budou muset svou činnost ukončit další lékárny, ale i ordinace praktických lékařů.

Ministr zdravotnictví Lauterbach je na protestech vyobrazen jako ten, kdo má na svědomí záník lékáren. Foto: Freie Apothekerschaft e.V.

Nespokojenost spojila lékárníky a praktiky

„Ještě nikdy se nestalo, aby se obě profesní skupiny spojily a tolik lékáren a ordinací praktiků zůstalo z důvodu účasti na protestech zavřeno,“ řekla deníku Deutsches Ärzteblatt Gabriele Regina Overwiening, prezidentka Spolkového svazu německých asociací lékárníků. Podle ní je zajištění adekvátní péče o pacienty co nejblíže jejich bydlišti je stále obtížnější. „Nemůžeme nadále plnit náš zákonný mandát,“ dodala.

Demonstranti svůj protest adresovali spolkové vládě, a zejména spolkovému ministru zdravotnictví Karlu Lauterbachovi (SPD). Overwieningová kritizovala neochotu šéfa zdravotnického rezortu vést dialog o návrzích na řešení jejich problémů. „Místo toho, aby s námi ministr diskutoval, sděluje skrze média své destruktivní návrhy maskované jako reforma,“ řekla Gabriele Regina Overwieningová, podle níž „pokračující úpadek lékáren nelze zastavit“.

Na demonstraci vystoupila také Claudia Middendorfová, zmocněnkyně zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska pro osoby se zdravotním postižením. Podle ní by Karl Lauterbach měl „absolvovat stáž v terénu, aby se na vlastní oči přesvědčil o obtížných podmínkách pro pacienty“. Middendorfová vyjádřila přesvědčení, že spolková vláda svou zdravotnickou politikou způsobuje výkyvy zdravotnického systému, přičemž je prý v zájmu pacientů (a tedy i vlády) podporovat lékárny a vyjít vstříc jejich požadavkům na zvýšení financování.

Listopad, měsíc protestů

„Máme stále více práce a stále vyšší náklady, aniž by naše odměny byly v posledních deseti letech upraveny,“ řekl deníku Deutsches Ärzteblatt Thomas Rochell, šéf Asociace lékárníků Westfalen-Lippe. Stejný hlas zaznívá také ze strany odborového svazu, který sdružuje lékárenské zaměstnance. „Chybí prostor pro vyjednávání o adekvátních platech pro zaměstnance lékáren,“ řekl člen vedení svazu Andreas May.

Lékárníci vyhlásili celý listopad měsícem protestů, s tím, že každý den budou v několika spolkových zemích lékárny uzavřeny. Jejich nespokojenost narostla ještě více poté, co spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach představil základní kontury plánované reformy lékárenského trhu. Podle nich má dojít ke snížení byrokratické zátěže pro lékárny i rozvolnění podmínek pro zakládání poboček lékáren.

Šetřit na lékárnách? S námi ne! Text na transparentu při protestu lékárníků proti vládní politice. Foto: Freie Apothekerschaft e.V.

Odborný deník Deutsche Apotheker Zeitung uvedl, že Lauterbachův rezort vyčíslil, že lékárny v důsledku debyrokratizace ušetří ročně kolem devíti milionů eur (asi 220 milionů korun). Jenže Spolková lékárenská komora ABDA požaduje o několik řádu vyšší částku, a sice 2,5 miliardy eur (přes 60 miliard korun). Podle ABDA ale dosavadní podoba návrhu lékárenské reformy k získání takové sumy nepovede. Vedle odbourání byrokracie proto požaduje navýšení odměn, které lékárny z prodeje a vydávání léků na předpis inkasují.

Zdeňka Musilová