Ilustrační foto: Pixabay

Dohoda o platech se nebude týkat nemocnic bez smlouvy s VZP, uvedlo ministerstvo

Dohoda o zvýšení platů v nemocnicích se nebude týkat těch zařízení, která nemají smlouvu se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Před poslanci ze zdravotnického výboru to dnes uvedl vrchní ministerský ředitel pro legislativu a právo Radek Policar. Na záležitost se ho ptala s odvoláním na podněty zdravotníků místopředsedkyně výboru Věra Adámková (ANO), která zároveň zdůraznila, že takových zařízení není mnoho a nejsou velká.

„Těch (nemocnic), co (smlouvu s VZP) nemají, se to netýká. Nikdo jim nebude bránit zvýšit platy jejich zaměstnancům,“ řekl Policar. Na dohodě se podle dřívějších informací ministerstva zdravotnictví bude podílet jen VZP, nikoliv ostatních šest zdravotních pojišťoven. „Všeobecná zdravotní pojišťovna se zachovala jako společensky odpovědná firma. Je mi líto, že se tak nezachovaly i ostatní zdravotní pojišťovny,“ poznamenal při jednání výboru další z jeho místopředsedů Tom Phillip (KDU-ČSL).

Předběžná dohoda by měla zvýšit výdělky nemocničních lékařů o 5000 až 15.000 korun měsíčně podle stupně vzdělání a ostatním zaměstnancům nemocnic včetně nezdravotnických o pět procent v tarifech. „Celkové navýšení pro lékaře v globále je 20 procent s těmi přesčasy,“ řekla poslancům vrchní ministerská ředitelka pro ekonomiku a zdravotní pojištění Helena Rögnerová. Podpis dohody se zástupci lékařů se očekává v pátek, potom by měli lékaři odvolat protest a stáhnout výpovědi z přesčasové práce, kvůli kterým je od začátku prosince v různé míře omezený provoz nemocnic.

Peníze v celkovém objemu 9,8 miliardy korun by se měly dostat přímo k zaměstnancům po podepsání úhradového dodatku mezi pojišťovnou a nemocnicemi. Půjde i o zařízení, která nejsou přímo řízená ministerstvem, a mají tedy jiného vlastníka než stát. „Není logické, že by někdo z ředitelů nebo z managementu takový dodatek nepodepsal,“ soudí Rögnerová. Zástupci Asociace nemocnic a Asociace českých a moravských nemocnic podle Policara s nabídkou souhlasili, byť upozornili, že nemohou mluvit za všechna zařízení.

Sněmovna už v souvislosti s protestem lékařů schválila zrušení nedávno přijatého sporného ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci ve zdravotnictví. Novelu zákoníku práce ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Policar před poslanci podotkl, že začátkem příštího roku začne debata o další novele zákoníku práce, která se bude týkat ostatních pracovních podmínek ve zdravotnictví. „Do 20. prosince všichni pošlou podněty, které budou projednávány,“ uvedl. Účinnost této novely se podle Policara předpokládá od července. Řeší se podle něho například i zavedení volna před zkouškou po kmeni a před atestační zkouškou.

-čtk-