Foto: Pixabay

Týden ve farmabyznysu: AstraZeneca kupuje výrobce vakcín, Pfizer dokončil obří akvizici Seagenu

Britsko-švédská farmaceutická skupina AstraZeneca poprvé ve své historii koupí výrobce vakcín. Jde o poměrně překvapivý tah, neboť sama AstraZeneca má svůj byznys na vývoji a produkci očkovacích látek postaven. S odkazem na prohlášení AstraZeneky to uvedl britský deník Financial Times. Odborný portál Fiercepharma.com pro změnu informoval o dokončení největší akvizice ve farmaceutickém průmyslu od roku 2019, v níž hlavní roli hraje americká farmaceutická skupina Pfizer.

Farmaceutická skupina AstraZeneca zaplatí 1,1 miliardy dolarů (v přepočtu bezmála 25 miliard korun) za americkou společnost Icosavax, která sídlí v Seattlu a zabývá se vývojem a výrobou očkovacích látek. Icosavax se soustředí především na vakcíny proti infekcím, jež způsobují onemocnění dýchacích cest, a to zejména proti RS virům (RSV) a lidskému metapneumoviru (hMPV).

Společnost Iocasavax nyní posílá do třetí fáze klinických testů kandidáta na očkovací látku IVX-A12, která pokud uspěje, bude konkurovat očkovacím látkám proti RS virům zejména z dílen společností GlaxoSmithKline a Pfzer, a možná také Moderna.

AstraZeneca zúročí zkušenosti s RS viry

Pro AstraZeneku jde o velice zajímavý obchod, protože k těmto kandidátům získá přístup, a protože zatím na trhu neexistuje lék ani vakcína proti hMPV, stejně jako neexistuje žádná kombinovaná vakcína proti RSV, zdůrazňuje britský deník Financial Times. AstraZeneca přitom má s léčbou RS virů zkušenosti, jelikož na trh dodává protilátky ve spolupráci s francouzskou farmaceutickou skupinou Sanofi.

Iskra Reicová, ředitelka vakcinologické divize AstraZeneky vyjádřila své nadšení z ohlášení akvizice hlavně kvůli „možnosti poskytnout ochranu zejména dospělé populaci, u které jsou respirační choroby jednou ze dvou nejčastějších příčin hospitalizace“. Reicová neuvedla, jak velký objem investic AtraZeneca očekává v souvislosti s dokončením vakcín proti hMPV a RSV, nicméně podle ní se potenciál relevantního trhu odhaduje na více než 10 miliard dolarů (bezmála 230 miliard korun) ročně.

Ohlášená transakce by měla být dokončena v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku. Akcie obou dotčených společností na oznámenou akvizici zareagovaly pozitivně. Zatímco AstraZeneca zpevnila o 1,4 procenta, akcie společnosti Icosavax zhodnotily o již o polovinu.

Pfizer dokončí složitou akvizici

Ještě mnohem větší akvizici finalizuje americká farmaceutická skupina Pfizer. Ta letos v březnu ohlásila, že chce pod svá křídla převzít konkurenční společnost Seagen, za kterou hodlá zaplatit 43 miliard dolarů (v přepočtu přes 960 miliard korun). Jenže transakce se neobešla bez komplikací a dodávání dodatečných informací americké Federální obchodní komisi (FTC – Federal Trade Commission).

FTC stanovila podmínky, za kterých dá plánované akvizici zelenou, a Pfizer v uplynulém týdnu oznámil, že jim vyhoví. Tím pádem transakce může proběhnout a podle Pfizeru je tak obchod prakticky uzavřen a dokončen.

Získání společnosti Seagen je pro Pfizer nesmírně důležité. Získá tak přístup k přibližně 60 programům na vývoj nových léků, a to zejména pro léčbu onkologických onemocnění. Společnost Seagen se totiž zaměřuje na biofarmaka, konkrétně na takzvané konjugované protilátky (ADC – Antibody drug conjugates), které fungují jako „řízené střely“, jejichž úkolem je likvidovat rakovinné buňky a nevšímat si buněk zdravých.

Investoři akvizici „ocenili“ výprodejem akcií Pfizeru

„Společnost Seagen vnímáme jako nejlepší společnost v oblasti ADC, a jsme si tedy jisti, že pro Pfizer jde o ideálního partnera,“ uvedl pro Fiercepharma.com Albert Bourla, výkonný ředitel Pfizeru. A dodal, že si od akvizice rovněž slibuje finanční růst společnosti, jelikož právě biofarmaka mají potenciál stát se v oblasti onkologie léky nové generace.

Samotný Pfizer očekává, že díky Seagenu se jeho tržby už v roce 2024 zvýší o více než tři miliardy dolarů s tím, že do konce této dekády by se roční objem tržeb mohl zvýšit až o 10 miliard. Investoři však na oznámení, že Pfizer přistoupil na podmínky FTC a akvizici Seagenu dokončí, reagovali chladně. Akcie Pfizeru se totiž ve druhé polovině minulého týdne propadly o více než sedm procent.

Zdeňka Musilová