Ilustrační foto: Pixabay

Vánoce nejsou vždy šťastné. Nejste na všechno sami. Můžete si říct o pomoc

Představa idylických vánočních svátků pro řadu z nás vzala za své. Prožíváme mnoho rozdílných emocí, potřebujeme různě dlouhou dobu na zhojení a také vědomí, že si můžeme říct o pomoc a nejsme na všechno sami. Platí to i během Vánoc, kdy jsou posílené krizové linky a nabízí podporu všem, kteří byli ať přímo či nepřímo zasaženi událostmi posledních dní. To se týká samozřejmě dětí a mladistvých Ti potřebují pomoc třeba i proto, že se jejich rodina nachází v náročné situaci.

Být šťastný o Vánocích není povinnost pro nikoho z nás. Letos je však prožívání svátků náročnější než kdy jindy. Mnohem více vnímáme zátěž, kterou procházíme. „Všichni jsme nyní otřeseni a prožíváme silné emoce. Šok, smutek, otupělost, strach, hněv a další pocity jsou normální reakcí na mimořádnou událost. Zvládnout tyto pocity není snadné a každý z nás je zpracovává různým způsobem. I proto je důležité nyní věnovat pozornost svému duševnímu zdraví,“ informovalo na svých sociálních sítích ministerstvo zdravotnictví, které ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví (NÚDZ) připravilo shrnutí několika základních doporučení pro veřejnost pro zmírnění psychické zátěže.

Právě NÚDZ je zastřešující institucí, která nyní na vlastním webu Opatruj.se shromažďuje a zveřejňuje potřebné aktualizované informace k formám psychologické podpory. Současně také ve srozumitelné podobě průběžně zveřejňuje základní doporučení pro širokou veřejnost, jak pomoci sobě i svým blízkým, včetně potřebných kontaktů. „Ve dnech po tragické události je zcela normální cítit širokou škálu emocí a je důležité tyto pocity zpracovávat. K tomuto účelu odborníci na duševní zdraví připravují řadu materiálů, které pomohou jednotlivcům, rodinám zasažených, studentům i rodičům a učitelům dětí, které jsou zasaženy zprávami z médií, zvládat tento těžký čas,“ vysvětlila Klára Šimáčková Laurenčíková, vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

Jsme tu a pomůžeme vám

Duševnímu zdraví, a to jak u osob, které byly přímo zasaženy, tak u široké veřejnosti, se dostává potřebné pozornosti. Dvojnásob to platí u dětí a mladistvých. Stejně jako se dostává do popředí vědomí, že je naprosto v pořádku si říci o pomoc, když člověk cítí, že je situace nad jeho síly. Také proto řada profesionálů působících v oblasti péče o duševní zdraví nyní nabízí konzultace i mimo své obvyklé kapacity a zdůrazňují, že jsou otevření i těm, kteří jejich služby doposud nepotřebovali. „V krizovém centru RIAPS na Žižkově vám nabízíme klidný bezpečný prostor a podporu tváří v tvář. Můžete přijít kdykoli na jednorázovou či opakovanou konzultaci, v případě potřeby nabízíme i několikadenní stabilizační péči pobytovou,“ zveřejnil tým pracovníků pražského krizové centra na sociálních sítích.

„Traumatizující události zpracováváme každý jiným tempem, s různými projevy, s proměnlivými potřebami. Zotavení po těžkých událostech je proces, který má svůj vývoj v čase. Proto jsme tu pro vás nejen v těchto dnech, ale především ve dnech a týdnech následujících. Pokud toho na vás je hodně, přijďte. Pokud jste sami oporou druhým, jsme tu zase my pro vás. Opatrujte se,“ dodal tým RIAPS.

Důležitou roli nyní hrají krizové linky, které fungují anonymně a může se na ně obrátit kdokoliv, kdo byl ať už přímo nebo nepřímo zasažen. Non-stop a zdarma funguje například krizová linka organizace Život 90 na čísle 800 157 157 a je v těchto dnech k dispozici všem, kteří potřebují podporu v akutní krizi bez ohledu na věk. Pro děti, mladistvé a studující do 26 let je určená Linka bezpečí (116 111) a pro dospělé od 18 let pak Linka první psychické pomoci: 116 123. Vlastní krizovou linku nyní spustila také organizace In IUSTITIA: 773 177 636. „Nebojte se říct o pomoc, když máte pocit, že je situace nad vaše síly. K dispozici jsou vám telefonní linky, na kterých pracují vyškolené pracovnice a vyškolení pracovníci. Ti vás také nasměrují na další formy pomoci,“ zdůraznilo ministerstvo zdravotnictví.

Vánoce jako katalyzátor emocí

Bez ohledu na události posledních dnů potřebuje řada dětí a mladistvých během vánočních svátků pomoc a podporu. I proto Locika – centrum pro děti ohrožené domácím násilím má nyní otevřený chat jak pro děti, tak pro mladistvé a mladé lidi do 26 let. „Vánoční čas je celkově pro rodinné a jiné mezilidské vztahy velmi náročný. A může fungovat jako negativní katalyzátor toho, co je jinak během dní, kdy se chodí do práce a do školy, drženo pod kontrolou. V rodinách může docházet ke zvýšenému výskytu konfliktů, včetně násilných. Proto dáváme dětem právě v těchto dnech možnost, aby našly na chatu prostor, kde mohou najít podporu, pomoc a možnost sdílení s našimi poradci, kteří tu jsou pro ně,“ zdůraznila Daniela Müllerová, psycholožka pracující pro Centrum Locika.

Vánoce mají samy o sobě vliv na zvýšené prožívání emocí v mezilidských vztazích a fungují jako katalyzátor toho, co se v rodinných vztazích děje. „Vánoční čas proto může naplno ukázat, tzv. vytáhnout na světlo to, pokud jsou ve vztazích problémy, konflikty, negativní emoce, násilí či zneužívání, ukáže se naplno to, jestli rodina má ekonomické či sociální obtíže. Vánoční čas má potenciál naplno projevit to, jaké vlastně vztahy v rodině jsou. A to vše může dopadat na děti a způsobit to, že pro ně vánoční čas je spíše časem stresu, napětí, zklamání, strachu či jiných prožitků,“ popsala psycholožka s tím, že v rodinách může dojít k vážným konfliktům.

„Vánoce mohou naplno otevřít smutek ze ztráty blízkých osob, smutek po tom, že není možné trávit čas s nimi, ať už z důvodu jako je válka nebo z důvodu mimořádných událostí, ke kterým došlo v Praze,“ připomněla psycholožka. Chat Centra Locika je otevřený všem bez ohledu na to, co momentálně řeší. Častým tématem je domácí násilí, ať už jsou klienti v roli oběti nebo svědka. „Na chatu pracujeme metodami krizové intervence a poradenství dětem, které mohou být nápomocné i v případě jakýchkoliv jiných témat. Na chatu slouží tým vzdělaný v metodách krizové intervence, dětské psychologie, dětského poradenství, práce s akutním traumatem či v otázkách sociálně-právní ochrany dětí. Děti se proto na nás mohou obracet, anonymně, s čímkoliv. Povzbuzujeme děti v tom, že žádný problém není ani tak malý ani tak velký, aby se o něm nedalo u nás na chatu mluvit,“ přiblížila Daniela Müllerová. Centrum Locika také vytvořilo manuál pro dospělé, jak s dětmi citlivě mluvit o událostech v Praze.

Ludmila Hamplová