Daniel Dražan. Foto: Radek Čepelák

Dražan: Proočkovanost proti chřipce v Česku? Jako v nízkopříjmových zemích

Tristně nízká proočkovanost proti chřipce, nehrazení některých důležitých očkování či naprosto nefunkční Národní imunizační komise – to jsou některé problémy, s nimiž se v uplynulém roce nepodařilo v Česku pohnout. Zásadní háček zároveň je, že v našem systému zůstává pacient separovaný od zdravotní pojišťovny, takže je někdy zbytečně poskytována nákladná péče, zatímco jinde financování chybí. V rámci vánoční ankety Zdravotnického deníku to řekl člen výboru České vakcinologické společnosti Daniel Dražan.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle vás stalo ve zdravotnictví v letošním roce?

Z mého mikropohledu se v našem zdravotnictví v roce 2023 nic moc pozitivního nestalo. Na úrovni globální je určitě pozitivní oficiální ukončení pandemie, i když dopady covidu a individuální rizika jsou bohužel stále veliká. Za velký úspěch vývoje globální medicíny považuji registraci prvních léků založených na základě metody CRISPR (tedy editaci genů).

Asi za nejvíc pozitivní na našem zdravotnictví v letošním roce lze považovat skutečnost, že pacienti stále dostávají péči na velmi vysoké úrovni. I když si stále trochu naivně myslíme, že máme jedno z nejlepších zdravotnictví na světě, jedna ze základních zdravotnických statistik očekávaná délka života nás řadí více k Balkánu než do západní Evropy.

A co z pohledu vakcinologa?

Zde se bohužel žádné pozitivní změny nestaly. V České republice stále nejsou z veřejného zdravotního pojištění hrazena některá velmi důležitá očkování. Proočkovanost proti chřipce přes proklamace Ministerstva zdravotnictví zůstává na ostudné úrovni patřící spíše do nízkopříjmových zemí než do země, která chce patřit k západní Evropě. Už dříve špatně fungující Národní imunizační komise (NIKO) byla devalvována na kompletně nefungující instituci v rukách zdravotních pojišťoven.

Pravděpodobně neexistuje ideálně fungující zdravotní systém. V tom našem vidím jako zásadní problém kompletní separaci konzumenta (pacienta) od plátce (zdravotních pojišťoven) a poskytování mnohdy zbytečné a nákladné péče, na kterou se spotřebovávají prostředky, které pak chybí jinde. Tento systém není bezedný a musí jednou narazit na dno. Pokud by reforma zdravotnictví toto dokázala vyřešit, určitě by to pomohlo.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Moje plány do dalších let jsou obávám se poněkud přízemní. Budu dále pracovat jako pediatr primární péče (PLDD) a snažit se dělat nějakou práci navíc v rámci odborné společnosti (České vakcinologické společnosti). Podobně jako v předchozích letech, takže žádné velké plány 🙂

-mk-