Foto: Pexels/RDNE Stock project

IPVZ pomůže zahraničním zdravotníkům s orientací v systému

Výuka češtiny, předaprobační příprava a do budoucna také pomoc zdravotníkům přicházejícím z třetích zemí v českém zdravotnictví – to všechno jsou aktivity Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví (IPVZ) směrem k lidem z třetích zemí, kteří by u nás rádi pracovali. Na konferenci MEDIDAYS, která se konala v pátek 19. ledna, to v rámci panelové diskuse na téma „Zahraniční zdravotníci v ČR – jak snadné je v ČR začít pracovat?“ řekla náměstkyně ředitelky IPVZ Soňa Hrdličková.

Zájem zdravotníků s odborným vzděláním ze zemí mimo členské státy Evropské unie o práci v Česku každoročně roste. Vzhledem k tomu, že se české zdravotnictví pere s nedostatkem personálu, představuje pro něj tento zájem příležitost, které by bylo škoda nevyužít. Faktem ovšem je, že řada zdravotníků nezvládne splnit požadavky pro to, aby mohli v našem systému samostatně fungovat. Co vše obnáší proces aprobace a jaké se na IPVZ připravují novinky?

„V současné době realizujeme nebo budeme realizovat několik projektů pro zahraniční zdravotníky ze zemí mimo Evropské unie. Jedním z projektů je výuka českého jazyka, v němž jsme dodnes proškolili více než 1300 osob. Dalším projektem je předaprobační příprava, která zvyšuje jazykové a odborné kompetence zájemců o aprobační zkoušku ve stávajícím systému. Po hlubší analýze a dotazníkovém šetření jsme ale došli k tomu, že systém je nejen zdlouhavý, ale i zastaralý. Proto budeme modernizovat stávající systém postavený na testech v podobě multiple choice, tedy s výběrem možností odpovědí, a soustředíme se nově na inovování otázek tak, abychom změnili metodu na tzv. single best answer, což je dnes v Evropě i ve světě používaný přístup,“ přiblížila Soňa Hrdličková.

Dalším plánovaným projektem je Kariérové centrum IPVZ. „Hlavní činností bude poradenství a pomoc přicházejícím zahraničním zdravotníkům s orientací v českém systému, a to nejen z pohledu vlastní kariéry. Bude dokonce existovat fyzické kontaktní centrum, kde bude možné většinu záležitostí vyřídit osobně, protože i když nyní žijeme v online době, tak možnost osobního kontaktu stále vnímáme jako potřebnou a pro některé lidi může být taková možnost jistě příjemnější. Veškeré informace budou samozřejmě k dispozici nejen na webu IPVZ, ale i na samostatné webové stránce Kariérového centra,“ doplnila Soňa Hrdličková.

-ipvz, mk-