Foto: Radek Čepelák

Kulštejnová o onkologii: Zlepšeme komunikaci, zvyšme kompetence sester

Dobře nastavená komunikace mezi centry onkologické péče, kompatibilní informační systémy, zvyšování kompetencí nelékařského personálu a podpora pacientských organizací – takové jsou pilíře fungující onkologické péče podle výkonné ředitelky AKESO holding Martiny Kulštejnové. Mluvila o tom v jedné z panelových diskusí Evropské onkologické konference Zdravotnického deníku.

Za klíčovou považuje Martina Kulštejnová v onkologické péči dobře nastavenou komunikaci mezi Komplexními onkologickými centry (KOC) a Regionálními onkologickými centry (ROC). „Je velmi důležité, abychom si byli schopni rychle a efektivně vyměňovat informace týkající se pacientů a sdílet zdravotnickou dokumentaci. To znamená, že potřebujeme minimálně informační systémy, které spolu komunikují, jsou kompatibilní a bezpečně si vyměňují data. Zásadní je, abychom nemuseli pracně dohledávat jednotlivé výsledky, nebo je nějak shromažďovat v papírové podobě,“ uvedla Kulštejnová.

Účastníci druhého bloku Evropské onkologické konference (zleva): primářka Onkologického oddělení Nemocnice Jablonec nad Nisou Marta Kučerová, přednosta komplexního onkologického centra Krajské nemocnice Liberec Jiří Bartoš, výkonná ředitelka AKESO holding Martina Kulštejnová, ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, předseda České onkologické společnosti Igor Kiss, předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka, přednostka Onkologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) a vedoucí Komplexního onkologického centra FNKV Renata Soumarová, předsedkyně onkologické sekce České asociace Darja Hrabánková Navrátilová a předsedkyně Hlasu onkologických pacientů Petra Adámková.

Zmíněné věci podle ní v tuzemském zdravotnictví příliš nefungují téměř nikde. „Mezi tím, než přijde pacient od praktického lékaře nebo specialisty k onkologické léčbě, navštíví spoustu lékařů a zařízení. A každé to zařízení může mít jiný informační systém a jiné standardy, což zvyšuje celkovou časovou náročnost. Myslím, že kdyby popsané věci fungovaly dobře, dostane se pacient k onkologické léčbě rychleji,“ popsala Kulštejnová.

Problémy s byrokracií i s prostory

V rámci samotné onkologické léčby je podle ní situace v zásadě stejná. „Týká se to i přenosu informací mezi jednotlivými centry. „Ve chvíli, kdy má každý rychlý přístup k pečlivě vedené zdravotnické dokumentaci, může být progrese léčby lépe a rychleji sledovaná a rychlejší může být i zaléčení pacienta,“ míní výkonná ředitelka AKESO holding.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Evropské onkologické konferenci.

Problém v komunikaci mezi lékaři i centry připustil v diskusi i ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda. „Ve 21. století stále třetinu práce strávím tím, že přepisuji výsledky CT, endoskopie a histologie – nedej bože, abych udělal chybu,“ řekl Svoboda. Ten pevně věří, že se podaří situaci v dohledné době zlepšit, v čemž pomohou i inspirativní příklady z jiných evropských zemí nebo cesty onkologického pacienta, které postupně vznikají. „V některých zemích funguje nadstavbový systém, který běží na pozadí všech nemocničních informačních systémů,“ uvedl jako jedno z možných řešení pro onkologii Svoboda.

Na další problém – s komunikací a informováním pacientů související – upozornila v diskusi také přednostka Onkologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Renata Soumarová. „Narážíme na prostorové kapacity. V pražských nemocnicích pracujeme v prostorách z 19. století. Nemáme se kam rozšiřovat, přitom nám ale velmi rychlým tempem přibývají počty pacientů v ambulancích – a to nejen v léčbě, ale i v rámci dispenzarizace. Přibývají také úkony, které se vztahují k onkologii, což pro nás celkově znamená boj s nedostatečnými prostory,“ uvedla Soumarová.

Panelová diskuze na téma koordinace péče o pacientky s rakovinou prsu – mezinárodní srovnání a dostupnost léčby. Zleva ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, ředitelka onkologického centra Semmelweis University Magdolna Dank, přednostka Ústavu radiační onkologie 1. LF UK a FN Na Bulovce Petra Tesařová a ředitel Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment Tomáš Doležal. Dálkově se zapojili také prezident Austrian Breast and Colorectal Cancer Study Group při Vídeňské univerzitě Michael Gnant, klinický ředitel a předseda interdisciplinárního oddělení pro rakovinu prsu a vedoucí programu výzkumu rakoviny prsu Kliniken Essen – Mitte Sherko Kümmel a prezident Chorvatské onkologické společnosti a přednosta onkologické kliniky univerzitní nemocnice v Záhřebu Stjepko Pleština.

Posilování kompetencí sester jako cesta

Za důležitou pro rozvoj onkologické péče považuje Martina Kulštejnová také posilování kompetencí nelékařského personálu. „Role sestry nebo radiologické asistentky je důležitá. A je třeba si uvědomit, že lékařů je málo, což v dnešní době slyšíme dnes a denně,“ řekla Kulštejnová, podle níž je potřeba bavit se o tom, které kompetence lze přesunout na sestry. „Například ohledně zdravotnické dokumentace víme, že je to právě sestra, která organizuje spoustu vyšetření a zajišťuje, že bude pacientova zdravotnická dokumentace kompletní. Protože pokud nebude kompletní, zdravotní pojišťovny nebudou péči hradit,“ upozornila Kulštejnová.

Za velmi správný krok proto považuje zřízení nového specializačního vzdělávacího programu pro onkologické sestry, o kterém na Evropské onkologické konferenci hovořila předsedkyně onkologické sekce České asociace sester Darja Hrabánková Navrátilová a po jehož absolvování získá sestra řadu nových kompetencí. „Taková sestra-koordinátorka může na základě rozhodnutí indikační komise o strategii léčby a podepsání informovaného souhlasu lékařem a pacientem plánovat ambulantní návštěvy a hospitalizační péči, koordinovat a sestavovat strategický plán všech diagnostických vyšetření, zajišťovat léčebný plán včetně objednávání chemoterapie a provádět edukaci samotného pacienta i jeho blízkých,“ popsala Hrabánková Navrátilová. „A myslím, že o činnost sester-koordinátorek bude velký zájem. Pozoruji to i v tom, jak velké množství sester má zájem studium absolvovat,“ dodala v diskusi.

Diskuze v kuloárech, zleva předseda Sdružení praktických lékařů Per Šonka a ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Za mimořádně důležitou pro pacienty považuje Kulštejnová také podporu pacientských organizací. „Spoustu informací totiž lékaři pacientům řeknou, ale oni je nevnímají, protože je onkologická diagnóza náročná a mnoha pacientům se zboří svět. Pacientské organizace pomáhají pacientům s mimořádně těžkou situací se vypořádat, vysvětlit jim některé složitější pojmy a v podstatě jim dodají pocit bezpečí,“ popsala pozitivní přínos pacientských organizací Kulštejnová.

Jakub Němec

Foto: Radek Čepelák

Zdravotnický deník děkuje za laskavou podporu akce společnostem Novartis, Eli Lilly, MSD, AKESO holding, EUC a Tiscali Media. Generálním partnerem konference byla Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Zleva předseda České onkologické společnosti Igor Kiss, ředitel ÚZIS Ladislav Dušek a ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda.
Auditorium Evropské onkologické konference.
Evropskou onkologickou konferenci Zdravotnického deníku zahájil jeho vydavatel Ivo Hartmann.
Ředitelka pro vnější vztahy MSD a předsedkyně onkologické platformy Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Eva Karásková vedoucí samostatného oddělení léčiv a zdravotnických prostředků ČPZP Pavel Mlynář v kuloární diskusi na Evropské onkologické konferenci.