Foto: Wikimedia/Mohsen Atayi

Mění se systém léčby a hlášení některých infekcí

Změnami dvou vyhlášek se ode dneška mění systém hlášení a léčby některých nemocí. Díky změně vyhlášky o podmínkách předcházení vzniku infekčních nemocí nebudou muset být izolovaní v nemocnici všichni pacienti s tuberkulózou nebo žloutenkou, budou se moci léčit i doma. Naopak o 25 nemocí více budou muset lékaři podle vyhlášky o systému epidemiologické bdělosti hlásit do centrálních systémů.

Součástí vyhlášky je seznam nakažlivých nemocí, u kterých má pacient ze zákona povinnost podrobit se léčbě. Do něj přibývají od letošního roku například mpox, dříve označované jako opičí neštovice, nebo černý kašel. Zatímco mpox lékaři letos nezaznamenali, černého kašel výrazně přibylo, hlavně u neočkovaných dětí.

V aktualizovaném seznamu infekčních nemocí, který je přílohou vyhlášky, je 15 nemocí, kde je izolace na infekčním oddělení povinná, a dalších 14, kde se může nařídit i domácí izolace. Nově by tak nemusela být nutná například u tuberkulózy, žloutenky, spalniček, úplavice nebo syfilidy. Rozhodnutí bude na zvážení lékaře, který bude pacienta i doma kontrolovat, a krajské hygienické stanice.

„Touto změnou dochází k zohlednění připomínek odborných lékařských společností a zefektivnění využití lůžek na infekčních a dermatovenerologických odděleních a odděleních tuberkulózy,“ sdělil ke změně vyhlášky ČTK již dříve mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Zároveň bude mít podle něj možnost trávit izolaci doma pozitivní psychické dopady na nemocné, zejména na děti.

Například s tuberkulózou je každý rok v ČR hospitalizovaných asi 400 lidí, z nich stovka se léčí ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Pacientů, kterým lékaři umožní léčit se doma, ale podle přednostky tamní plicní kliniky Martiny Koziar Vašákové nebude mnoho.

„Režim domácí léčby se bude týkat výhradně těch pacientů, kteří mají domov a zázemí a jsou schopni spolupráce při dodržování léčebného režimu. Tedy jsou sami dobrovolně doma izolováni a užívají léky s distanční kontrolou, například přes mobilní aplikace,“ sdělila ČTK.

Vyhláška také mění způsob hlášení infekčních chorob do registrů, nově bude povinně rychlejší a elektronické. Z povinně hlášených nemocí bylo letos nejvíc covidu-19 (125.000), planých neštovic (36.898) a kampylobakterióz, což jsou průjmová onemocnění přenášení potravinami (12.709). Výrazně přibylo případů svrabu (8399) a spály (6281), kde je nárůst téměř desetinásobný. Objevilo se také šest případů záškrtu, v roce 2022 jich bylo pět, v předcházejících letech se nevyskytovaly vůbec.

-čtk-