Foto: Wikimedia

Z fondů prevence půjde letos vyplatit 2,9 miliardy

Zdravotní pojišťovny letos plánují ve fondech prevence rozdělit asi 2,9 miliardy korun, meziročně zhruba o čtvrtinu víc. Více příspěvků mohou u některých pojišťoven získat lidé, kteří absolvují prevenci u lékaře nebo screening, časté je zvýšení i úhrady psychoterapie. Vyplývá to z odpovědí zástupců zdravotních pojišťoven pro ČTK. Na prevenci, mimo fondy prevence také na prohlídky u lékařů nebo screening rakoviny, jdou dlouhodobě asi tři procenta z veřejného zdravotního pojištění, letos má k dispozici 512 mld. Kč.

Pojišťovny z fondů prevence nabízejí svým pojištěncům úhradu některé péče, kterou jim jinak neplatí. Kromě sportu či dentální hygieny, které jsou nejžádanější, platí pojišťovny například očkování, hubnutí, odvykání kouření nebo psychoterapii. Další příspěvky mohou získat těhotné či novorozenci nebo dárci krve, víc pojišťovny vrací také lidem s bezlepkovou či dalšími dietami.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), u které je pojištěno asi 60 procent populace, navýšila letos částku na příspěvky pojištěncům o 63 procent na 1,6 miliardy korun. Zavádí příspěvek na odlehčenou sádru pro děti nebo na očkování proti lidskému papilomaviru (HPV), který způsobuje rakovinu děložního čípku, pro dospělé. Bude možné čerpat příspěvek na on-line psychoterapii.

Z 1000 na 2000 korun VZP zvýšila příspěvek na sport pro děti. Lze z něj platit členství v klubu či kroužek, nově také školní lyžařské kurzy. „Podmínkou pro získání příspěvku bude pouze předložení potvrzení, že se dítě výcviku zúčastnilo,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová. Další pojišťovny mají podobný příspěvek na letní tábory nebo ozdravné pobyty.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZPMV) podle mluvčí Jany Schillerové letos na příspěvky pojištěncům vyhradila 330 milionů korun. Nově je možné čerpat například až 4000 korun na prevenci obezity nebo komplexní onkologické prohlídky nebo psychoterapie.

Pojišťovna podle ní nově čerpání příspěvku na dentální hygienu nebo sport podmiňuje absolvováním preventivní prohlídky u praktického lékaře v posledních dvou letech. Podobnou podmínku prohlídky u praktika nebo účastí na screeningovém vyšetření mají pro některé příspěvky i další pojišťovny.

Ozdravné pobytu už pojišťovny samy nepořádají

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) podle mluvčí Elenky Mazurové zvýšila letos částku na příspěvky pojištěncům na 378 milionů korun. Nový je příspěvek na vitamíny pro pojištěnce nad 60 let nebo budoucí rodiče.

„Klienti pojišťovny budou moci čerpat příspěvek až 4000 korun, určený k odhalení dědičných nemocí v období před plánovaným těhotenstvím,“ uvedla. Největší zájem je podle ní o příspěvky na pravidelný pohyb, očkování, letní dětské tábory nebo program pro těhotné a po porodu.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) letos plánuje vydat na příspěvky pojištěncům 240 milionů korun. OZP má pro jejich čerpání aplikaci Vitakarta, kde lidé sbírají body například za preventivní prohlídky nebo darování krve. Zároveň jim umožňuje objednání k lékaři, zobrazit výsledky vyšetření nebo zkontrolovat lékové interakce.

Dříve běžné ozdravné pobyty například VZP či OZP zrušily. Většinou místo nich přispívají na tábory. „Na ozdravné pobyty dětí přispíváme až 10.000 korun za rok na jednoho pojištěnce, sami je ale už nepořádáme,“ sdělil ČTK mluvčí OZP František Tlapák. Pobyty dál pořádá například ČPZP v Jeseníkách nebo Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) ve slovenských Tatrách.

Letos 180 milionů korun rozdělí na příspěvky pro pojištěnce podle vedoucího oddělení marketingu pojišťovny Jan Mates Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP). Pojišťovna podle něj loni v prosinci spustila nový program Zdravý pojištěnec, kdy chce motivovat k absolvování preventivních prohlídky nebo screeningu bonusem 1000 korun.

„Zvyšujeme příspěvek pro pravidelné dárce krve a krevních složek,“ doplnil. Dárci krve či plazmy dostanou příspěvek 500 korun za každý třetí odběr. Vyšší částku VoZP podle něj přispívá také těhotným a po porodu, čerpat mohou na genetické vyšetření plodu, 3D ultrazvuk nebo laktační poradenství.

Pojišťovna RBP (dříve Revírní bratrská pokladna) podle mluvčího Ivo Čelechovského navýšila fond na příspěvky pojištěncům o 20 milionů na 130 milionů korun. „Mezi novinkami se objeví například příspěvek 700 korun na kryokomoru nebo příspěvek na on-line psychologickou pomoc,“ sdělil ČTK.

Nejžádanější jsou podle něj příspěvky na letní dětské tábory, pohybové aktivity nebo saunu, zubní rovnátka nebo nehrazená vyšetření a očkování. Specifikem RBP jsou rekondiční zdravotní pobyty pro pojištěnce, kteří pracují v těžkém průmyslu, což souvisí s tím, že většinu poboček má RBP na severu Moravy.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda se zaměřuje primárně na zaměstnance této automobilky, pojištěnců má jako nejmenší zdravotní pojišťovna 144.000 pojištěnců. Podle asistenta ředitelky Petra Kvapila navýšila letos fond prevence s příspěvky pro pojištěnce z loňských 55 na letošních 63 milionů korun.

„Z novinek lze zmínit například nový příspěvek na očkování proti pásovému oparu ve výši 2000 korun,“ uvedl. Zdvojnásobena byla výše příspěvku na psychoterapii nebo nutriční poradenství, nový příspěvek mohou čerpat i těhotné.

-čtk-