Bývalý ředitel ústecké Krajské zdravotní Petr Malý. Foto: Krajská zdravotní

Představenstvo Krajské zdravotní odvolalo ředitele

Představenstvo Krajské zdravotní (KZ) dnes odvolalo generálního ředitele Petra Malého. ČTK to řekl předseda představenstva Ondřej Štěrba. V sídle KZ dnes zasahovala policie v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek. Podle serveru Seznam Zprávy je Malý jedním za zadržených. Řízením krajské společnosti představenstvo pověřilo Taťánu Soharovou. Policisté zadrželi podle Seznam Zpráv také obchodního náměstka Pavla Vorala. Soharové představenstvo uložilo, aby Voralovo pověření k funkci zrušila.

Policie dnes zadržela v České republice deset lidí kvůli podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice, informoval vpodvečer Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) na webu.

Krajská zdravotní patří mezi největší poskytovatele zdravotní péče v ČR, zřizuje sedm nemocnic a zaměstnává 8500 lidí. Samotný zásah předseda představenstva nekomentoval s odůvodněním, že je vázán mlčenlivostí. Ještě po 18:00 policie v sídle společnosti v Ústí nad Labem byla. Představenstvo zasedalo od 15:00.

„Řešili jsme, jak zajistit dál chod společnosti,“ uvedl Štěrba. „V kontextu všech informací, které máme, nezbylo nám nic jiného, než odvolat ředitele společnosti doktora Malého, protože ty indicie opravdu nesvědčí v jeho prospěch,“ řekl Štěrba. Rozhodnutí představenstva bylo podle něj jednoznačné.

Chod Krajské zdravotní je podle místopředsedy představenstva Leoše Vysoudila zajištěný. „Na pacienty to žádný vliv to nemá. Co se týče zaměstnanců, snažíme se udělat všechny kroky, aby mohli zaměstnanci přijít normálně do práce,“ řekl ČTK. Se způsobem řešení situace seznámilo představenstvo ředitele jednotlivých nemocnic.

Prohlídek provedla Národní centrála organizovaného zločinu podle Úřadu evropského veřejného žalobce 36 v 11 městech v ČR, v domácnostech a kancelářích podezřelých a ve dvou vedeních nemocnic. Policie zasahovala také v jihlavské nemocnici.

-čtk-