Foto: Rawpixel

V Británii znovu stávkují mladí lékaři kvůli platům

V Anglii včera začala další pětidenní stávka mladých lékařů před atestací, kteří požadují zvýšení platů. Informovala o tom stanice BBC. Stávka podle ní naruší především operace a vyšetření v nemocnicích vzhledem k tomu, že zhruba polovina lékařů v nich je před atestací.

Lékařský odborový svaz (BMA) požaduje zvýšení platů mladých lékařů o 35 procent s tím, že taková úprava by kompenzovala léta nedorovnané inflace. Britská vláda ovšem označuje takový krok za nerozumný. V současném finančním roce podle BBC průměrné zvýšení platu u lékařů před atestací činilo devět procent.

Mladí lékaři v Británii stávkují už téměř rok. Poprvé podobný protest zorganizovali loni v březnu. Podle posledního průzkumu sociologické agentury YouGov lékaře v jejich požadavcích podporuje stále asi 50 procent Britů, i když podpora klesá.

„Podporuji je, protože se s nimi zachází špatně a zaslouží si důstojné zvýšení platu,“ uvedl 60letý Nigel Hunt, který se léčí s rakovinou. Hunt měl podle BBC štěstí, protože jeho chemoterapie nebyla zrušena, i když ji měl během posledního protestu naplánovanou právě na jeden ze dnů, na které stávka připadala.

Méně pochopení pro stávkující má 34letá Toni Rushová, která měla ve středu podstoupit operaci řitní trhliny, ale nyní bude muset na zákrok čekat až do poloviny března. Rushová se přitom s onemocněním potýká už rok. „Muset čekat tak dlouho a pak se takhle dočkat odložení operace je nepříjemné a frustrující. A to nejsem zdaleka v nejhorší situaci,“ uvedla.

Ministryně zdravotnictví Victoria Atkinsová prohlásila, že je pokračujícími stávkami zklamána. „Nikdo by neměl podceňovat vliv, jaký tyto stávky mají na systém veřejného zdravotnictví. Vyzývám BMA, aby své stávky odvolala,“ řekla Atkinsová.

Zástupci mladých lékařů ve svazu BMA Robert Laurenson a Vivek Trivedi ale BBC sdělili, že vláda mohla stávkám předejít tím, že by přišla se solidní nabídkou platu pro mladé lékaře.

-čtk-