Foto: PxHere

EZKartu má v mobilu už 1,8 milionu Čechů

Mobilní aplikaci ministerstva zdravotnictví EZKarta má pět dní po jejím spuštění v mobilu asi 1,8 milionu Čechů. Na dotaz ČTK do dnes řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Části uživatelů se aktualizovala z covidové aplikace Tečka, kterou stále měli v mobilu, část si ji stáhla nově. Aplikace nadále ukazuje výsledky testů na covid a údaje o očkování, nově ale ukazuje i další vakcíny aplikované od roku 2023.

Zejména na sociálních sítích lidé aplikaci kritizovali za to, že ukazuje jen data za poslední zhruba rok a čtvrt. Podle ministerstva zdravotnictví (MZd) ale starší data stát nemá, protože je lékaři elektronicky do centrálních databází nehlásili. „Zpětné dopisování znamená dramatické zvýšení rizika toho, že se v tom objeví nesprávné údaje,“ řekl ve středu na dotaz ČTK k možnosti zpětného doplnění dat ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Rodiče v aplikaci automaticky vidí i data o očkování svých dětí. Výhodou proti papírovým očkovacím průkazům, které aplikace zatím ale nenahradí, vidí dětští praktičtí lékaři v tom, že u kombinovaných vakcín podávaných dětem jsou v aplikaci uvedeny i nemoci, proti kterým chrání.

Do konce roku by se podle MZd měla aplikace stát i rozcestníkem pro weby ministerstva zdravotnictví. Do budoucna v ní bude možné najít mapu poskytovatelů zdravotní péče včetně jejich ordinačních doby a zobrazit, jaké údaje o pacientovi české zdravotnictví elektronicky eviduje, tato služba už je dostupná u propojených uživatelů například přes web Portál občana.

V minulosti Válek mluvil i o dalších možnostech, jako jsou jsou elektronické žádanky na vyšetření, zobrazování jeho výsledků nebo objednávání k lékaři přes tuto aplikaci – v první fázi na screeningová vyšetření.

-čtk-