Předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková. Foto: Lilly Ahou Kolesová

Šebková: Nemáme krizi lůžkového fondu, jen ho dobře nevyužíváme

Skutečná krize je v obsazení ordinací praktických lékařů pro děti a dorost, které masivně ubývají bez náhrady. V reakci na prohlášení České pediatrické společnosti ČLS JEP, České neonatologické společnosti ČLS JEP a spolku Mladých lékařů, kteří varují před personální krizí na dětských lůžkových odděleních a zhoršením kvality vzdělávání dětských lékařů (psali jsme zde), to pro Zdravotnický deník uvedla předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP Alena Šebková.

O restrukturalizaci dětských oddělení se podle předsedkyně mluví již několik let. Některá oddělení by se tak s ohledem na nedostatek personálu mohla transformovat na poskytování jednodenní či krátkodobé péče a na zajištění specializací. Mnohem palčivější problém podle ní představuje úbytek ordinací praktických lékařů pro děti a dorost.

„Před cca pěti lety jsme měly kolem 2100 ordinací, nyní něco málo přes 1800. Třetina kolegů je v důchodovém věku, polovina nad 60 let. Přišli jsme s návrhy konkrétních řešení, která považujeme za nutné realizovat co nejrychleji, a na drtivé většině jsme se shodli se zástupci ČPS ČLS JEP a ministerstva zdravotnictví v rámci pracovní skupiny pro koncepci pediatrické péče,“ sdělila Šebková.

Na čem však vzájemná shoda nepanuje je oblast vzdělávání mladých pediatrů. Současný vzdělávací program zahrnuje 30 měsíců základního kmenového vzdělávání, kde student stráví 27 měsíců v nemocnici a 3 měsíce u praktického lékaře pro děti a dorost (PLDD). „Ve specializační části, která trvá 24 měsíců, je nyní 10 měsíců stáží na specializovaných odděleních, 2 měsíce odborných ambulancí, volitelně 12 měsíců dětská lůžka nebo PLDD nebo dětská specializace. Z celkového počtu 54 měsíců stráví mladý kolega, a to ještě pouze pokud si vybere i praxi u PLDD, 39 měsíců mimo ordinaci v lůžkových zařízeních,“ popsala Šebková.

Upravený program, který navrhuje Odborná společnost praktických dětských lékařů, je pak k mladým lékařům podle předsedkyně přátelštější. Všichni studenti absolvují kmen s významnou převahou praxe na lůžku, kde mají dostatek prostoru vyzkoušet si výkony, které většina z nich už nikdy provádět nemusí. Po složení zkoušky pokračují ve specializovaném výcviku, který má připravit adepta na práci, kterou chce po atestaci vykonávat. Lékař si navíc může vybrat, zda stráví 10 měsíců na specializovaných pracovištích nebo v ordinaci PLDD, ostatní náplň zůstává stejná.

S takovým návrhem ale nesouhlasí Česká pediatrická společnost, podle které se kvůli prodloužení předatestační přípravy mimo lůžková oddělení prohloubí personální krize na dětských odděleních.

„Kolegové si ještě bohužel neuvědomili, že primární péče se změnila a je dnes na zcela jiné úrovni, než byla za socialismu. Erudici potřebují kolegové v programu získat pro každý směr své budoucí praxe a to tam, kde ji budou vykonávat,“ uzavřela Šebková s tím, že o dalších krocích bude jednat pracovní skupina na ministerstvu zdravotnictví.

-ns-