Foto: Pexels/Karolina Grabowska

Vysočina chce v sociálních službách využívat telemedicínu

Kraj Vysočina chce ve svých zařízeních pobytových sociálních služeb využívat telemedicínu. Konzultace s lékařem by tak byla díky technologiím dostupná i bez přítomnosti lékaře na místě. Podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové (Piráti) by se služba po pilotním ověření mohla rozšířit do všech krajských zařízení. Smlouvu o společném postupu zadavatelů při výběru poskytovatele služby bude krajská rada projednávat příští týden.

„Rádi bychom zlepšili, zefektivnili služby, které máme v pobytových zařízeních, a to zejména ošetřovatelskou péči,“ řekla Hajnová. Ke službě by se mohlo postupně připojit 17 krajských příspěvkových organizací, mezi které patří domovy seniorů, domovy pro zdravotně postižené a zařízení pro lidi nesoběstačné kvůli duševnímu postižení.

V zařízeních jsou podle Hajnové přítomni lékaři jen několik hodin týdně. „Ale velmi často se ošetřující personál dostává do situace, kdy se v odpoledních nebo večerních hodinách zhorší zdravotní situace klientů a jediná možnost, jakou to v současné době mohou řešit, je volání zdravotní záchranné služby,“ uvedla Hajnová.

Telemedicína je podle ní cesta, jak konzultace s lékaři zajistit flexibilněji a levněji. Zakázku na dodavatele chce kraj vyhlásit do tří měsíců. Předtím si musí ověřit, zda je vůbec na trhu subjekt, který bude schopný celou službu zajistit. Podle Hajnové je chystaný projekt Vysočiny v České republice ojedinělý. Dodavatel by měl zajistit služby praktického lékaře, přístrojové vybavení i software, jehož prostřednictvím budou ošetřovatelé s lékaři komunikovat. Dostupné by mělo být i videopropojení, aby mohl lékař klienta vidět a doptat se ho na podrobnosti jeho obtíží.

Telemedicína zahrnuje používání informačních a komunikačních technologií pro poskytování zdravotních služeb na dálku včetně kyberbezpečnosti. Umožňuje mimo jiné monitoring pacientů na dálku, ale také jejich diagnostiku či léčbu v domácím prostředí.

-čtk-