Tisková mluvčí ZZS HKK Lucie Hanušová. Zdroj: ZZS HKK

Civilisti-hrdinové. Královéhradečtí first respondeři jenom loni zasahovali u 165 případů

Na místo neštěstí mnohdy dorazí dříve než sanitka a včasným poskytnutím kardiopulmonální resuscitace tak zvýší šanci pacienta na přežití. Systém takzvaných first responderů neboli dobrovolných poskytovatelů první pomoci zřizuje Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje (ZZS KHK) již osm let a za tu dobu se mimořádně osvědčil. Jak projekt funguje, kdo se může stát responderem a kolika lidem již pomohl? Nejen o tom v rozhovoru pro Zdravotnický deník promluvila tisková mluvčí ZZS HKK Lucie Hanušová.

Kdy systém first responders vlastně vznikl?

Systém tzv. dobrovolnických first responderů (poskytovatelů první pomoci na vyžádání prostřednictvím mobilní aplikace) byl spuštěn v průběhu roku 2016 a ZZS KHK byla vůbec první organizací v České republice, která takto plánovaně začala zahrnovat laickou veřejnost do systému odborného poskytování první pomoci v případě život ohrožujících stavů, především náhlé zástavy krevního oběhu.

Mohla byste mi stručně popsat, jak systém funguje?

Proces začíná na krajském zdravotnickém operačním středisku, kde operátor během hovoru na tísňové lince 155 identifikuje případ náhlé zástavy oběhu. Po lokalizaci události začne řídící systém first responderů automaticky vyhledávat a oslovovat nejbližší dobrovolníky v okolí postižené osoby. Tito dobrovolníci jsou upozorněni na událost prostřednictvím speciální mobilní aplikace. V případě, že se dobrovolnický first responder rozhodne v daném případě pomoci, přihlásí se v mobilní aplikaci k dané události, jeho pozice se objeví v mapových podkladech krajského zdravotnického operačního střediska spolu s kontaktním údajem.

Jakou kvalifikaci musí respondeři mít, aby mohli být zapojeni do programu?

First responderem se může stát zaměstnanec zdravotnické záchranné služby – zdravotník, dále proškolený člen výjezdových jednotek složek integrovaného záchranného systému a dále kdokoli z laické veřejnosti, kdo splňuje základní kvalifikační požadavky, tedy je držitelem platného certifikátu Evropské resuscitační rady o absolvování kurzu resuscitace nebo úspěšně absolvoval kurz pro first respondery dobrovolníky, který organizuje Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje. Dále se u těchto osob vyžaduje trestní bezúhonnost a zdravotní způsobilost.

Co vás na nápad zavést projekt pro dobrovolné zachránce přivedlo? Inspirovali jste se pro něj například v zahraničí?

Ve vývoji systému first responderů jsme čerpali inspiraci z úspěšných modelů ze severských zemí a Švýcarska. Jsme přesvědčeni, že veškeré úsilí směřující k efektivitě, vylepšení a zvýšení dostupnosti poskytovaných služeb ZZS KHK přináší významný užitek, a proto jsme se rozhodli tento systém implementovat i u nás.

Kolika respondery momentálně disponujete? Máte přehled, kolika lidem už pomohli?

V současné době je v ZZS KHK cca 350 dobrovolnických first responderů. Při výběru first responderů z laické veřejnosti jsou přednostně vybíráni uchazeči, kteří trvale žijí v méně obydlených nebo odlehlých místech kraje, kde se předpokládá delší dojezdová doba našich záchranářských posádek. Jen v roce 2023 se na událostech podílelo 165 dobrovolnických FR.

Jsou respondeři na příjmu non-stop, nebo si mohou zvolit, v jakou denní dobu jsou k zastižení?

First respondeři nejsou povinni být neustále k dispozici. V aplikaci mají možnost si sami určit, zda jsou ve stavu pohotovosti či nikoliv.

Už jste to možná zodpověděla na začátku, ale jaký rozsah úkonů první pomoci mohou first respondeři pacientům poskytovat? Jde pouze o masáž srdce v případě zástavy dýchání?

First responerům umožňuje smlouva provádět pouze konkrétní činnosti, na které jsou vyškoleni – ověření srdeční zástavy, zahájení kardiopulmonální resuscitace, a to včetně provedení umělého dýchání resuscitační maskou a podání léčebného výboje pomocí automatizovaného externího defibrilátoru (AED), je-li v místě k dispozici.

Jak často se stává, že responder dorazí na místo ještě před sanitkou nebo vrtulníkem?

V roce 2023, kdy se na událostech podílelo 165 dobrovolnických first responderů, dorazili na místo události v průměru o cca 3 minuty dříve než první posádka ZZS.

Je nějak právně ošetřeno, že responderům, kteří vlastně nejsou zaměstnanci ZZS, de facto poskytujete informace o zdravotním stavu cizího člověka?

Všichni first respondeři u ZZS KHK spolu se smlouvou současně podepisují prohlášení o mlčenlivosti a nedílnou součástí je i etický kodex. First responder je povinen dodržovat před třetí neoprávněnou stranou veškerá utajení a mlčenlivost o všech skutečnostech a informacích, o kterých se dozvěděl, nebo které nabyl v souvislosti s výkonem dobrovolné služby, a to po celou dobu existence smluvního vztahu i po jeho skončení.

Zaznamenali jste, že se od vás v této věci nechali inspirovat i v jiném kraji?

Vzhledem k tomu, že ZZS KHK byla první organizací v České republice, která zavedla systém dobrovolnických first responderů, lze předpokládat, že jsme posloužili jako inspirace pro jiné záchranné služby. Nicméně tato otázka by spíše měla být směřována na ně.

Hodnotíte projekt first responderů jako užitečný? Počítá se s ním i do budoucna?

Plánujeme zachovat tento systém i v budoucnosti. Jedná se o doplněk činnosti Zdravotnické záchranné služby v případech nejzávažnějších stavů zástavy srdeční činnosti, a v takových situacích je jakákoli pomoc užitečná.

-fk-