Foto: Pxhere

Devět lékařů z ústecké kliniky podalo výpověď. Nejsou spokojení s přednostou

Devět lékařů z Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny (KAPIM) v ústecké Masarykově nemocnici je ve výpovědní lhůtě. Nejsou spokojení s prací přednosty kliniky Markem Nalosem. Předseda představenstva společnosti Krajské zdravotní (KZ) Ondřej Štěrba dnes ČTK řekl, že je připraven krajskému zastupitelstvu 22. dubna představit řešení personální situace. Provoz kliniky podle něj není ohrožen.

Krajský opoziční zastupitel Jaroslav Komínek (KSČM) poslal v reakci na dění na klinice otevřený dopis mimo jiné členům představenstva společnosti. ČTK má dokument k dispozici. V něm uvedl, že se na něj obrátilo několik zaměstnanců ústecké nemocnice s žádostí o pomoc při řešení „bezprostředně hrozící krize na KAPIM.“ Zaměstnancům vadí nedávno jmenovaný přednosta kliniky, v dopise stojí, že řízení kliniky manažersky nezvládá a po lékařích požaduje postupy mimo náležitou odbornou úroveň. Komínek také uvedl, že podle jeho informací je klinika za hranicí personálního kolapsu. Pokud nebude včas nalezeno řešení, lékařům vyprší výpovědní lhůta a skončí.

„Jsou určité dva póly názorů. Jeden reprezentuje stávající přednosta a druhý názorový proud, které se bohužel střetávají z hlediska vedení, interpersonálních stavů, zkrátka z hlediska fungování, tak představuje řada dalších lékařů,“ uvedl Štěrba. Dodal, že někteří lékaři vyřešili nesoulad názorů tím, že podali výpověď. Ačkoliv jsou lékaři ve výpovědní lhůtě, do práce dál docházejí. V případě, že budou trvat na svém odchodu z kliniky, přesunou se do jiné nemocnice, která spadá pod Krajskou zdravotní, podotkl předseda. Společnost tak podle něj o odborníky nepřijde.

Do zasedání zastupitelstva Ústeckého kraje by měla být podle Štěrby situace stabilizovanější. „Vypořádáme se s oběma názorovými proudy tak, aby byla zachovaná funkčnost KAPIM,“ uvedl. Nevyloučil, že Nalos ve funkci skončí. „Je to jedna možná linie. Ne snad nějaké násilné odvolávání. Určitě s ním jednáme,“ řekl Štěrba a upozornil na to, že není plně informován, čeho se týká hlavní názorový nesoulad.

Předseda představenstva KZ připustil, že pokud by všichni lékaři, kteří jsou v současné době ve výpovědní lhůtě, odešli, provoz kliniky by to ohrozilo. „Tato situace zatím nenastala a do té doby to vyřešíme,“ uvedl Štěrba.

Krajská zdravotní se potýká s kauzou, kvůli které nedávno policie začala stíhat deset lidí pro podezření z korupce při nákupu zdravotnického materiálu, mezi nimi i bývalého ředitele KZ Petra Malého, kterého nahradila ředitelka Taťána Soharová. Část vybavení z dotčených zakázek spolufinancovaly evropské fondy.

-čtk-