Foto: Radek Čepelák

Nelogické. Návrhy regionálních nemocnic odmítá i šéf fakultky v Hradci Králové

Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) se v dokumentu Koncepce zdravotnictví 2030+ očima regionálních nemocnic ostře obouvá do fungování i počtu velkých fakultních nemocnic v tuzemsku. Předmětem kritiky je poskytování superspecializované, specializované i základní péče ve velkých nemocnicích, ale za jiných finančních podmínek než má většina regionálních nemocnic. Ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Aleš Herman ale kritiku vyvrací. Podle něj postrádá smysl, aby obyvatelé Hradce Králové jezdili do menších nemocnic, i když by se mělo jednat o „menší“ výkony.

Stejně jako ředitel Fakultní nemocnice v Motole a předseda Asociace nemocnic ČR Miloslav Ludvík, kterého Zdravotnický deník oslovil před týdnem (k přečtení zde), i ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Aleš Herman v dokumentu Koncepce zdravotnictví 2030+ očima regionálních nemocnic nevidí žádný hlubší smysl. Kritika Asociace českých a moravských nemocnic zaznívá k centralizaci péče do velkých zařízení, což podle ní přispívá k nerovnému postavení mezi nemocnicemi.

„Centrová a superspecializovaná péče se ovšem bude i nadále soustředit do několika pracovišť, je to dáno nutností speciálního přístrojového vybavení, které je také velmi nákladné a není možné, aby jím disponovala všechna zdravotnická zařízení. Obdobně je to také s personálním zajištěním špičkovými odborníky v daných oblastech medicíny,“ uvedl Zdravotnickému deníku na dotaz ředitel Herman.

Právě centrová a superspecializovaná péče je podle AMČR finančně i personálně upřednostňována na úkor regionálních nemocnic i všech ostatních základních oborů, což může vyústil k odchodu mladých lékařů do velkých měst. I k této kritice má Hermann svoje vyjádření: „Problematika úhrad pro nemocnice v České republice je plně v gesci Ministerstva zdravotnictví České republiky. Každoročně společně s ostatními řediteli fakultní nemocnic aktivně jednáme, abychom zajistili možnost dalšího rozvoje péče o pacienty.“

-ns-