Na novém webu VZP si každý žadatel o smlouvu bude moci najít rozbor žádosti a následně rozhodnutí. Foto: VZP

Žádné tajnosti. VZP vyvěšuje průběh žádostí o smlouvu na web

VZP zavádí další novinku – vedle již uzavřených smluv začíná nově zveřejňovat také žádosti o smlouvu. Každý poskytovatel péče, který bude chtít uzavřít smluvní vztah s VZP, díky tomu uvidí, jak na tom jeho žádost právě je, a pokud bude odmítnut, bude si moci najít přesné důvody, proč s ním pojišťovna nechce smlouvu uzavřít. V případě, že se zdůvodněním nebude spokojen, smí zažádat o přezkoumání.

 

„Od dubna byl spuštěn nový web (naleznete ho zde), kde se do pěti dnů od podání objeví každá žádost o smlouvu. Do 30 dnů bude zveřejněn rozbor žádosti a následně i samotné rozhodnutí. Každý tak bude mít jistotu, že nebyl např. odmítnut, zatímco někdo, kdo přišel po něm a žádal o totéž, smlouvu záhadně dostal,“ zdůvodňuje novinku mluvčí VZP Oldřich Tichý s tím, že jde o jedinou pojišťovnu s takto transparentním systémem. Změnu schválila koncem ledna správní rada pojišťovny.

Důvodem změny bylo sjednocení postupu v rámci ČR. Regionální pobočky budou nyní rozhodovat o smlouvách do tří milionů korun s dospělými i dětskými praktiky a zubními lékaři. Ostatní smlouvy pak půjdou na ústředí, kde je vyhodnotí nová komise pro smluvní vztahy.

„I v komisi pro smluvní vztahy budou zastoupeni lidé z regionálních poboček. Regiony budou pro rozhodování ústředí chystat podrobný rozbor, kde musí zhodnotit časovou a místní dostupnost péče, ekonomický dopad, vliv na retenci pojištěnců, předpokládanou frekvenci výkonů. Dále to budou právě lidé z regionální pobočky, kteří budou hlasovat při výběrových řízeních, která předcházejí uzavírání smluv,“ přibližuje nový postup náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

Nové opatření tak má zajistit, že bude celý proces pod veřejnou kontrolou. Komu se navíc výsledné rozhodnutí a zdůvodnění VZP nebude líbit, může požádat o přezkum, který má na starosti rozkladová komise.

VZP má více než 40 tisíc smluvních partnerů ve všech částech ČR. Už minulý rok začala pojišťovna zveřejňovat smlouvy s poskytovateli péče – momentálně jsou na webu k nalezení smlouvy a dodatky od 1100 smluvních zdravotnických zařízení a téměř 670 organizací.

-mk-