V roce 2015 přibylo v Česku podle údajů z národního onkologického registru 7872 pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku. Foto: Wikipedie

ČR už nemá nejvyšší výskyt nádorů tlustého střeva na světě

Česko už není zemí s nejvyšším výskytem rakoviny konečníku a tlustého střeva na světě a s nejvyšší úmrtností na ně. V posledních letech ve výskytu klesla na šestou příčku a v úmrtnosti na jedenáctou. Přispěl k tomu takzvaný screening, tedy sledování s bezplatnými preventivními vyšetřeními. Novinářům to řekl Ladislav Dušek z Institutu biostatistiky a analýzy lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

 

„Ještě před pěti lety jsme byli bezkonkurenčně na prvním místě s náskokem. Díky posílení screeningu jsme na pátém až šestém místě (ve výskytu) v Evropě a jdeme dolů. Je to velmi pozitivní zpráva,“ uvedl Dušek. V úmrtnosti je Česko v Evropě deváté, Slovensko třetí, Polsko jedenácté. Německo je na 31. příčce a Rakousko na 33.

Zlepšují se také vyhlídky pacientů s karcinomem tlustého střeva a konečníku. Na východě Evropy je pravděpodobnost pětiletého přežití 47,5 procenta, v Česku 52,5 procenta. V severní Evropě je to ale 59 procent. „Západ máme ještě co dohánět, Česká republika ale utekla východní medicíně,“ poznamenal Dušek.

Roli u přežití hraje to, v jakém stadiu se nemoc zachytí. Při včasném odhalení je šance na pět let 90 procent, naopak ve vážném stavu jen 13 procent. Léčba pokročilého nádoru vyjde asi na milion korun.

Podle odborníků v boji proti nemoci výrazně pomohl screening. Lidé mezi 50 a 54 lety mají jednou ročně test zdarma, od 55 let pak jednou za dva roky. Právě díky vyšetření a včasnému zachycení se podaří podle expertů řadu nemocných vyléčit. Loni test podstoupil jen každý třetí člověk, který na něj měl nárok.

V roce 2015 přibylo v Česku podle údajů z národního onkologického registru 7872 pacientů s rakovinou tlustého střeva a konečníku. V roce 2008 lékaři oznámili tuto diagnózu 8170 lidem, v roce 2011 pak 8114. Počet nových případů mezi lety 2011 a 2015 klesl v průměru o 0,6 procenta ročně. Průměrně o 3,1 procenta každý rok pak za toto pětileté období ubylo těch, které karcinom tlustého střeva a konečníku připravil o život. V roce 2015 jich bylo 3475, v roce 2011 pak 3600 a v roce 2008 dokonce 3859.

Lidí, kteří nemoc zvládli, mezi lety 2011 až 2015 každý rok přibylo v průměru o 4,1 procenta. Na konci roku 2015 nemoc za sebou mělo, nebo se z ní léčilo 56.287 lidí. „Přibývá lidí, kteří léčbu přežili. Je to větší město, v němž by mohla jezdit hromadná doprava,“ uvedl Dušek.

Na karcinom tlustého střeva chce letos zaměřit svou kampaň Liga proti rakovině. Tradiční sbírku na podporu výzkumu a pacientů uspořádá 16. května. Světový den proti rakovině připadá na 4. února.

Rakovina tlustého střeva a konečníku se vyskytuje ve vyšším věku. Průměrný věk pacientů je 68 let a pacientek 70 let. Podle Duška se stárnutím populace nemocných přibude.

„Riziko onemocnění stoupá s velmi nedobrým životním stylem, který většina z nás bohužel má. Je to nedostatek pohybu a vlákniny, příliš mnoho tuku a uzenin. Pomoci by mohly mléčné výrobky, ovoce, zelenina a také omezení tuků a cukrů. A hlavně – hýbat se,“ shrnula předsedkyně Ligy proti rakovině Michaela Fridrichová.

-čtk-