Vládní novela o veřejném zdravotním pojištění by měla lidem ušetřit stovky milionů korun na spoluúčasti, víc pomůcek by mělo být bez doplatků. Foto: koláž ZD

Sněmovna podpořila novou úpravu úhrad zdravotních pomůcek

Novou úpravu úhrad zdravotních pomůcek včera podpořila v úvodním kole Sněmovna, míří do zdravotnického výboru. Vládní novela o veřejném zdravotním pojištění by měla lidem ušetřit stovky milionů korun na spoluúčasti, víc pomůcek by mělo být bez doplatků. Předchozí úpravu zrušil Ústavní soud ke konci roku. Pokud by nová úprava nebyla do té doby účinná, hrozil by podle vlády nárůstu spoluúčasti o více než miliardu korun.

 

Kabinet žádal poslance, aby novelu schválili zrychleně už v prvním čtení. Snahu zablokovaly kluby ODS, Pirátů, KDU-ČSL a TOP 09. Předseda frakce ODS Zbyněk Stanjura podotkl, že soud rozhodl zhruba před rokem a vláda nyní chce, aby Sněmovna posoudila rozsáhlý materiál za 20 minut. KDU-ČSL už také ohlásila pozměňovací návrhy.

Výbor bude mít z rozhodnutí dolní komory na projednání předlohy poloviční lhůtu 30 dnů. Předsedající Vojtěch Filip (KSČM) naznačil, že část poslanců by kvůli jejímu schvalování mohla vyvolat o prázdninách mimořádnou schůzi.

Zdravotnickými prostředky se rozumí různé výrobky od obvazů a vatových tamponů, přes kompresní punčochy, ortézy, berle, chodítka a protézy, brýle, paruky, pomůcky pro diabetiky a naslouchátka až po vozíky pro handicapované. Zrušená část zákon stanovila úhradu 75 procent ceny nejméně ekonomicky náročné varianty, kterou stanoví zdravotní pojišťovny.

Senátoři ji napadli u Ústavního soudu, protože podle nich systém umožňoval pojišťovnám, aby si samy určovaly, jestli a v jaké výši pomůcku uhradí. Podle senátorů to zasahovalo do práv pojištěnců i výrobců pomůcek. Soud uvedl, že to bylo v rozporu s právem na bezplatnou zdravotní péči.

Nově si podle novely základní parametry úhrady stanoví přímo výrobci tím, že svůj produkt zařadí do skupiny výrobků. Peníze, které lidé ušetří, se má v budoucnu hradit z veřejného zdravotního pojištění. Nastavení limitů ale má stejnou částku ušetřit.

Přílohou novely je aktualizovaný seznam zdravotnických prostředků, v němž jsou pro jednotlivé skupiny stanoveny úhradové hranice a další podmínky. Nové zdravotnické prostředky by měly být zařazovány do systému úhrad každý měsíc, nikoli jen jednou za půl roku. Pacienti se díky tomu ke svým zdravotnickým pomůckám dostanou rychleji.

Zařazování nových prostředků budou navrhovat přímo jejich výrobci, stát bude řešit jenom chyby, na které mohou upozornit zdravotní pojišťovny, konkurenti nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že jich budou nejvýše jednotky procent.

Úspory si úřad slibuje od pravidelných revizí cen jednotlivých kategorií. Novela umožňuje uzavřít takzvanou dohodu o nejvyšší ceně pojišťovny s dodavatelem, který garantuje snížení ceny a pokrytí aspoň poloviny trhu. SÚKL pak může podle dohody snížit ceny v celé kategorii.

Zdravotní pojišťovny budou také moci požádat SÚKL o vypsání cenové soutěže. Půjde o elektronickou aukci, která bude platná v případě, že se v ní podaří cenu kategorie snížit aspoň o deset procent a přihlásí se do ní aspoň tři dodavatelé. V případě individuálně připravovaných zdravotnických prostředků, jako jsou například protézy končetin, zaplatí pojišťovny 75 až 99 procent ceny.

SÚKL počítá pro agendu zdravotnických prostředků se zřízením 25 nových pracovních míst, která budou stát asi 18 milionů korun ročně. Na zavedení systému počítá přibližně se sedmi miliony korun. Dalších pět milionů navíc bude potřebovat ministerstvo zdravotnictví.

-čtk-