Nedostatek léků v českých lékárnách je způsoben celou řadou faktorů, například výpadky ve výrobě, nutností stahovat z trhu šarže, u kterých se objevila závada v jakosti, nebo takzvanými reexporty neboli vývozy léků ze země. Foto: publicdomainpictures.net

Ministerstvo: Dost léků do lékáren budou zajišťovat přímo výrobci

Dostatek léků do lékáren budou muset zajistit přímo výrobci, plánuje ministerstvo zdravotnictví. Připravuje novelu zákona, v září půjde do připomínkového řízení. Mohla by začít platit v průběhu příštího roku, informovalo včera ministerstvo v tiskové zprávě. Česko řeší problém s vývozem léků, které jsou v tuzemsku levnější než v okolních zemích. Kvůli volnému pohybu zboží v EU je ale možné je vyvážet.

 

„Některé léčivé přípravky se stávají lákavým zbožím pro přesměrování na jiné trhy, zejména v souvislosti s efektivní cenovou regulací léčivých přípravků v České republice, která zajišťuje pro české pacienty nižší ceny než v jiných státech Evropské unie,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel.

České ministerstvo zdravotnictví se inspirovalo na Slovensku. Povinnost zásobování v případě nedostatku tam mají výrobci, kteří musejí zajistit, že bude pacientovi s platným receptem lék dodán. V Česku mají tuto povinnost distributoři léčiv, podle ministerstva i lékáren to ale moc nefunguje. Půjde o zákonem vymezené, takzvané emergentní situace, výrobce bude muset lék dodat do dvou dní.

Nedostatek léků v českých lékárnách je způsoben celou řadou faktorů, například výpadky ve výrobě, nutností stahovat z trhu šarže, u kterých se objevila závada v jakosti, nebo takzvanými reexporty neboli vývozy léků ze země. Ministerstvo už nyní u léků, u nichž hrozí nedostatek, může vývoz mimořádně zakázat.

„Nově bude stanoveno, že léčivý přípravek dodaný na trh může dodat do jiného členského státu nebo do třetí země pouze takzvaný držitel rozhodnutí o registraci, tedy výrobce tohoto léčivého přípravku nebo jím písemně pověřený distributor,“ uvedlo ministerstvo. Ten si také musí vyhodnotit případné ohrožení dostupnosti.

„Předpokládáme, že do měsíce bude příslušná novela zákona o léčivech připravena v paragrafovém znění a spustí se připomínkové řízení ze strany odborné veřejnosti včetně České lékárnické komory a dalších zainteresovaných institucí,“ dodal náměstek.

Podle komory chybělo v polovině července v českých lékárnách asi 170 druhů léčiv. Nejčastěji chyběl v lékárnách Ercefuryl, lék na akutní průjem, Vasocardin na vysoký tlak, antibiotika Ospen a Doxybene či lék na léčbu prostaty Duodart. Chyběla také vakcína Havrix Junior na žloutenku typu A, která nemá v Česku adekvátní náhradu.

-čtk-