Kvůli ebole už bylo aktivováno i středisko v Těchoníně. Foto: army.cz

Pasažéři v letadlech budou vyplňovat kartičky. Kvůli ebole

Hlavní hygienik ČR včera vydal nařízení k zavedení kontrol proti zavlečení eboly. Na letištích v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně začnou ode dneška 8:00 pasažéři z mezinárodních letů vyplňovat už na palubě letadla příletové karty. Na pražském Letišti Václava Havla budou procházet i zdravotnickou kontrolou s měřením teploty ti, kdo v posledních 42 dnech pobývali v Guineji, Libérii a Sierra Leone, afrických zemích nejvíce zasažených epidemií. Na ostatních letištích se budou karty sbírat, lidi v riziku pak navštíví lékař. 

 

Na příletové kartě každý pasažér vyplní jméno a příjmení, rok narození, identifikaci občanského průkazu či pasu a telefonický kontakt. Uvede číslo letu, den nástupu letu a zda v období do 42 dnů před přistáním v Česku pobýval v Guinejské republice, Liberijské republice nebo Republice Sierra Leone. Dalším požadovaným údajem je místo pobytu v Česku v období do 42 po příletu a datum plánovaného opuštění Česka v období do 42 dnů po příletu.

Karty jsou v české a anglické verzi, po vyplnění ji cestující odevzdá členovi leteckého personálu, který je kvůli ochraně osobních údajů nebude moci číst ani vyhodnocovat. Karty převezme pohraniční policie, která je doručí zdravotníkům a příslušným hygienickým stanicím. 

Karty už od soboty mají z elektronických podkladů vytištěné české společnosti ČSA a Travel Service, zahraniční společnosti si je kvůli technickým problémům prý tisknout nebudou. Vytištěné formuláře jim během pár dní budou tedy dodány, a než se tak stane, dostanou cestující jejich letů jen ústní poučení, upřesnil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s tím, že opatření potrvá podle potřeby, spíše měsíce než týdny. 

Vstupní kontroly na letištích zavedly USA, Kanada a v Evropě Francie a Británie. V Česku je vytištěno pro první tři týdny 300 tisíc karet za zhruba 100 tisíc korun, počty vycházejí z množství příletů do ČR, kterých je 15 tisíc až 17 tisíc denně. 

Za děti do 15 let věku vyplní kartu zákonný zástupce či jiná zletilá osoba, která je doprovází, případně člen posádky. Za lidi se zdravotním handikepem ji vyplní doprovod či člen posádky. Lidé z vnitrostátních letů karty k vyplnění nedostanou. Lidé z mezinárodních letů, kteří v rizikové oblasti nebyli, jen vyplní karty, další zdravotní kontrola se jich netýká. Chod letiště a průchod cestujících nebude kontrolami nijak narušen. 

O startu opatření informoval včera hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta s tím, že údaje z příletové karty umožní odhalit lidi, kteří přišli do kontaktu s člověkem, u něhož je podezření na nákazu krvácivou horečkou ebola. Kdo kartu nevyplní, dopustí se přestupku a může mu být uložena pokuta až 10 tisíc korun. Šíření eboly je podle trestního zákoníku trestné, přičemž trestného činu se lze dopustit i z nedbalosti, upozornil. 

Zpřísnění kontrol na letištích kvůli epidemii eboly schválila ve středu bezpečnostní rada státu. Rozhodla také o aktivaci armádního zdravotnického zařízení v Těchoníně na Orlickoústecku, které by mohlo sloužit jako záložní nemocnice s osmi lůžky pro pacienty s ebolou. V Česku bylo několik případů podezření na tuto nebezpečnou nákazu, žádné se však nepotvrdilo. 

Počet zemřelých pacientů s ebolou v západní Africe přesáhl 4550 a nakaženo je přes 9200 lidí. Míra úmrtnosti je nyní 70 procent. Světová zdravotnická organizace se obává, že během dvou měsíců by mohlo týdně přibývat 5000 až 10 tisíc nových případů nákazy.

-čtk-