Foto: Gizmodo

Aplikace, drony, roboti. Proti ebole bojuje umělá inteligence

Ebola si mezi zdravotnickým personálem vybrala až příliš mnoho obětí. Napřístě by se proto na místo sester a lékařů měl postavit nesmrtelný personál – roboti.

 

Roboti se osvědčili už v nejedné pro člověka rizikové zóně. Pracovali například v troskách budov Světového obchodního centra, které se zřítily po sebevražedných leteckých útocích z 11. září 2001. Pohybovali se také v zamořených prostorách japonské atomové elektrárny ve Fukušimě. V obou případech se jednalo o práci v oblasti, která je pro člověka nejen těžko dostupná, ale také nebezpečná. Robot se dokáže dostat do míst, kam by se lidský záchranář nebo výzkumník nedokázal dostat – a „přežije“ tam, kde by člověk přišel o život. Je přirozené, že se vědci začali zabývat způsobem jak roboty nahradit lidské osazenstvo v karanténních nemocnicích kde jsou ošetřování nakažení ebolou.

 

Robot AERO měl pracovat ve vesmíru, místo toho bude bojovat proti ebole. Foto: Worcester Polytechnic Institute
Robot AERO měl pracovat ve vesmíru, místo toho bude bojovat proti ebole. Foto: Worcester Polytechnic Institute

Asi nejdál se při vývoji zdravotnických robotů dostaly týmy výzkumníků z Polytechnického institutu univerzity v massachussettském Worcesteru. Západoafrická epidemie eboly pro ně paradoxně znamenala požehnání. Program vývoje zdravotnických robotů byl totiž těsně před zrušením, především kvůli své nákladnosti. Manažeři zodpovědní za rozdělování finančních prostředků do jednotlivých projektů si nedokázali představit jak by se worcesterský robot mohl prakticky uplatnit. Ebola jejich fantazii povzbudila a celý program namísto stopky dostal zelenou.

Robot s kódovým názvem AERO (Autonomous Exploration Rover) byl původně určen pro práci ve vesmíru. Teď by měl začít provádět dekontaminaci zamořených prostředí. Aby tuto roli mohl plnit, stačilo jeho konstrukci rozšířit o prostory pro nádrže s dekontaminačním materiálem.

Jak ukázala praxe, zdravotníci se ebolou často nakazili, když si svlékali kontaminované ochranné oblečení. Na worcesterském polytechnickém institutu se rozhodli tento problém vyřešit. Aby zjistili jaké pohyby by se měl robot – „komorník“ měl naučit, pozvali do Massachussetts několik zdravotníků a nechali je robota svlékat z ochranného obleku. Při každém úkonu se robot učil vyvarovat dalších a dalších chyb. Výsledkem je Baxter, robot, který umí zdravotníka svléct z kontaminovaného ochranného oblečení. Vývoj stál nečekaně málo. Šestadvacet tisíc dolarů je za záchranu života více než únosná cena.

Robot Baxter umí svlékat kontaminované ochranné oblečení. Foto: Worcester Polytechnic Institute
Robot Baxter umí svlékat kontaminované ochranné oblečení. Foto: Worcester Polytechnic Institute

Krátce před uvedením do praktického provozu má TechTent, robotický asistent, který bude sloužit k obsluhování nemocných podobný iRobotu, který už slouží v nemocnicích nebo v ozbrojených složkách. Bude jim například umět podat vodu, potraviny a léky. Namísto „hlavy“ má TechTent obrazovku, z níž bude na infekčního nemocného mluvit lékař. Výhodou TechTenta je, že může být dálkově ovládán v zásadě odkudkoliv na světě.

Vcelku nepřekvapivě se pro nasazení v infekčních oblastech začalo počítat také s drony. Systém PARC (persistent aerial reconnaissance and communications) představuje bezpilotní dopravní a průzkumný prostředek. Podle inženýrů ze společnosti Cyphy, která PARC vyrábí, by tento kamerami a nosiči nákladních kazet vybavený dron měl postupně nahradit lidi, kteří musí do zamořených oblastí dopravovat například léky.

Poslední novou technologií, která se zapojí do boje s ebolou, jsou mobilní aplikace. Tým vedený Erikem Topolem ze start upu Open mHealth přišel s technologií, která dokáže na základě detailního rozboru fotografie oka nemocného určit zda v jeho krvi je virus ebola. A z dílen dalšího start upu, filadelfské společnosti Biomeme. Té se podařilo vyvinout technologii, která dokáže na základě skenování oční sítnice odhalit přítomnost 132 různých virů. Zatím je technologie ve stádiu pokročilého vývoje a pokud se jí podaří dotáhnout do zdárného konce, mohla by například na letištích odvést významný kus práce při odhalování bacilonosičů.

Aplikace v mobilním telefonu umí ze snímků oka odhalit onemocnění. Foto: Twitter
Aplikace v mobilním telefonu umí ze snímků oka odhalit onemocnění. Foto: Twitter

Vedoucí inženýrských programů Univerzity Berkeley Ken Goldberg začal mezitím vyvíjet osobní iniciativu, která by měla Bílý dům přimět k tomu, aby soustředil vývoj robotické zdravotní techniky pod pravomoc jediného výboru. V tom by měli být zastoupeni lékaři i inženýři jak ze soukromé, tak z akademické sféry. Podle všeho bude mít Goldberg úspěch. Ačkoliv se zdá, že současné epidemie odeznívá, je nejspíš jen otázkou času kdy přijde nová.

 

Ondřej Fér