Ashya King momentálně rehabilituje v jedné španělské nemocnici. Jakou další léčbu rodiče zvolili zatím nezveřejnili. Někteří britští lékaři si však myslí, že odmítnutím chemoterapie v Praze Kingovi svému synovi ublížili a narušili i rozhodnutí soudce Bakera. Foto: Videonahrávka Naveeda Kinga

Ashya nedostal v Praze chemoterapii? To není dobré, míní britské kapacity

Skupina významných britských dětských onkologů napsala tento týden řediteli Národní zdravotní služby (NHS) Simonu Stevensovi dopis, v němž kritizuje průběh a hrazení léčby pětiletého Ashyi Kinga, který nedávno absolvoval ozařování v pražském protonovém centru. Mají obavy, že další rodiny budou odmítat doporučení NHS a budou vyhledávat léčbu v zahraničí, čímž sníží šance svých nemocných dětí na přežití.  Kritizují i opakované odkládání chemoterapie u malého Ashyi.

 

Britského chlapce, který onemocněl nádorem mozku, tzv. meduloblastomem, odvezli jeho rodiče z fakultní nemocnice v Southamptonu bez vědomí tamních lékařů. Kingovi prosazovali, aby jejich syn byl léčen protonovu a nikoliv fotonovou radioterapií. Případ jsme popsali v článku Zákulisí příběhu malého pacienta Ashyi Kinga a také v dalším článku zde.

Špatné rozhodnutí snížilo šance na přežití

Lékařská komunita ve Velké Británii má „velkou starost“ o Ashyův osud. Došlo k nepřijatelnému zdržení v jeho léčbě – nejprve přerušením léčby v Southamptonu, přesunem do Španělska, zatčením rodičů, čekáním na rozhodnutí soudu a pak odletem do Motolské nemocnice. Při léčbě meduloblastomu se totiž kromě radioterapie (ať už fotonové nebo protonové) má podávat i chemoterapie a to do šesti týdnů po operaci.  U Ashyi tak bylo nejprve ztraceno sedm týdnů. To však bohužel nebylo poslední zdržení. Britští lékaři kroutí hlavou nad tím, že otec Brett King – jak na sebe prozradil v televizi – nedovolil  českým lékařům, aby Ashyovi při hospitalizaci v Praze chemoterapii nasadili.   Šance chlapce na přežití se tak dramaticky snížily. V Británii už také zaznělo, že se tak Ashyovi rodiče postavili nejen proti názoru lékařů, ale i proti rozhodnutí soudu, protože ten jim svěřil syna zpátky do péče s podmínkou, že se bude Ashya léčit dle plánu, který byl soudci předložen. A tento plán počítal s chemoterapií – jenom se mělo zvážit, kdy k ní dojde. „Rozhodnutí týkající se druhu a trvání chemoterapie bude provedeno dětským onkologem, až se bude pacient fyzicky nacházet ve Fakultní nemocnici v Motole,“ napsal soudce Baker do svého verdiktu (celý si ho v angličtině můžete přečíst zde).

Profesor Roger Taylor z Lékařské fakulty univerzity ve Swansea  (Jižní Wales) prohlásil, že dobrých výsledků u dětí, které mají stejný nádor jako Ashya, je dosahováno pouze plnou kombinací chirurgického zákroku, radioterapie a chemoterapie. „Jenom při použití této léčebné sestavy dosáhneme 70 až 80 procent přežití. Umíme z dosavadních zkušeností odhadnout výsledek léčby bez chemoterapie. V Severní Americe běžela studie dvojího různého dávkování radioterapie bez chemoterapie. Přežití se pohybovalo v rozmezí od 50 do 55 procent“ uvedl Roger Taylor pro  deník The Guardian.

Kingovi místo chemoterapie, začali prosazovat imunoterapii, což je ale experimentální postup, o který se pokouší někteří vědci s nadějí, že imunitní systém začne bojovat s rakovinnými buňkami. Tyto pokusy se provádí pouze u pacientů, u nichž selhaly jiné možnosti. „Nikde to není používáno jako náhrada za chemoterapii,“ řekl profesor Taylor.

Jak se zachovají ostatní rodiče?

Britští dětští onkologové se domnívají, že pozornost, kterou vyvolal případ Ashyi Kinga ve veřejnosti, může vést k pochybnostem rodičů o doporučeních, které dostávají od lékařů a také k vyhledávání léčby, která je – jak si rodiče myslí – šetrnější.  Může tak docházet k fatálnímu zpožďování nasazení účinných postupů a tím k návratu rakoviny. Přežití dětí, u nichž se znovu objevil meduloblastom je velmi nízké.

„Představují si, že protony jsou něco výjimečného a že jejich děti budou bez nežádoucích účinů,“ řekl The Guardianu jeden nejmenovaný lékař, který se obává narušení důvěry mezi rodiči a pracovníky klinik. Lékař si myslí, že nejbližší léta čekají jeho a kolegy opravdu obtížné diskuse s rodinami nemocných dětí.

Skupina lékařů, kteří napsali řediteli NHS Stevensovi, také zpochybňuje proplacení protonové léčby z veřejných peněz.   Rozhodnutí podle nich může vyústit v „tragédii dětí, které nebudou léčeny.“ Mnoho rodičů si teď bude myslet, že by protonovou léčbu mělo dostat i jejich nemocné dítě, protože je přeci stejně tak dobrá nebo lepší než ta, která je ordinována ve Velké Británii.  Někteří lékaři podezřívají NHS, že rozhodnutí proplatit léčbu Ashyi v Praze bylo politické, neboť následovalo poté, co se do kauzy vložil premiér David Cameron, jenž rodiče podpořil po jejich „únosu“ syna z nemocnice.

Zdroje z NHS ovšem The Guardianu tvrdí, že tato státní organizace neměla na výběr a musela péči uhradit, protože o dalším postupu rozhodl soud, pod jehož ochranu se Ashya ocitl. „NHS přijala rozhodnutí o léčbě na základě důkazů a toho, co je v nejlepším zájmu pacienta. Tím, že Ashya odcestoval do Prahy, bylo jasně nejlepší pokračovat v přerušené léčbě, proto NHS souhlasila s hrazením tak, jak žádali rodiče a v souladu s evropským ujednáním o přeshraniční péči,“ vysvětlil mluvčí NHS deníku The Guardian.

Babička nesouhlasí

Ozvala se i babička Ashyi Kinga Patricie, která řekla BBC, že s lékaři „silně nesouhlasí“ a doufá, že jejich dopis uhrazení léčby neohrozí. „Celá rodina je nyní ve Španělsku a pravděpodobně tam zůstane, dokud nebude garantováno, že Ashya nebude zavlečen zpátky do nemocnice v Southamptonu. Jsme všichni pod strašným tlakem,“ postěžovala si babička.

„Každá nemocnice ví, že protonové záření je budoucnost. Zdá se, že komentují něco, co nepochopili,“  řekl o špičkových onkolozích suverénně vystupující otec Brett King.

Tomáš Cikrt