Z malého Ashyi Kinga s překrásnýma tmavýma očima vytvořili ikonu protonové terapie. Taková reklama je k nezaplacení. Foto: YouTube, Video Naveed King

Motol chce za Ashyu Kinga 384 tisíc korun. Otec Brett nezaplatil za ubytovnu

Účet za léčbu britského chlapce Ashyi Kinga bude nakonec nižší, než se čekalo. Tedy pokud jde o tu její část, kterou zajišťovala Fakultní nemocnice v Motole. Podle zjištění Zdravotnického deníku nemocnice – na návrh Kliniky dětské hematologie a onkologie, jejíž pracovníci se o Ashyu starali – dospěla k částce 284 tisíc korun. Uhradí ji britská Národní zdravotní služba (NHS). Dalších sto tisíc korun zaplatilo Motolu Protonové centrum, z toho 68 tisíc korun za otce Bretta Kinga, který odmítl uhradit účet za motolskou ubytovnu, kde přespával. Kingovi se mezitím možná dostali do finančních problémů. Nemohou na své „neléčebné“ výdaje použít nadační peníze, s nimiž počítali.

 

Ashya King je pětiletý chlapec s nádorem mozku, tzv. meduloblastomem, jehož rodiče odvezli z britské fakultní nemocnice v Southamptonu bez vědomí tamních lékařů. Kingovi si přáli, aby byl chlapec léčen protonovou terapií, přestože lékaři, včetně speciálně ustanoveného panelu expertů, neshledali v jeho případě žádný přínos oproti standardní, ale stejně účinné fotonové terapii (o sporu rodičů a lékařů a genezi případu jsme psali v článku Zákulisí příběhu malého pacienta Ashyi Kinga). Rodiče Ashyi se domluvili na ozařování protony se soukromým pražským centrem. Chlapce se současně musela ujmout Fakultní nemocnice v Motole, aby mohl být hospitalizován na odborném dětském hematoonkologickém oddělení, protože samotné ozařování je aplikováno ambulantně.

Platby jdou přes Centrum mezistátních úhrad

V Motolské nemocnici původně odhadovali, že za samotnou léčbu Ashyi Kinga budou požadovat částku, která bude začínat na cca 350 tisících korunách. Ukázalo se ale, že nebyla nutná tak intenzivní péče, a jak prozradili lékaři v médiích, rodiče odmítli podávání chemoterapie. Chlapec byl přijat k hospitalizaci 8. září a s celou rodinou pak odletěl do Španělska 26. října. Pokud tedy strávil v Motolské nemocnici 48 nocí a celková částka za léčbu je 284 tisíc korun, vyšla jedna noc na necelých šest tisíc korun.  Účet nyní putuje do Centra mezistátních úhrad, které ho zkontroluje, a když s ním bude souhlasit, pošle nemocnici peníze. Centrum pak stejnou částku dostane od britské NHS. Celý proces vyplývá z pravidel Evropské unie, která říkají, že každý její občan má nárok na čerpání zdravotní péče v kterékoliv členské zemi. Pokud zdravotní pojišťovna v domovské zemi souhlasí s úhradou, zaplatí za svého pojištěnce částku, jakou hradí pojišťovny v zemi, kde je léčba poskytována. V případě Ashyi roli jeho domovské pojišťovny zastává Národní zdravotní služba, která by měla uhradit podobnou částku, jakou by motolské nemocnici zaplatila za stejných podmínek česká zdravotní pojišťovna za českého pojištěnce (vyplývá to ze Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 24/2011 o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči). Potvrzený formulář S2 obdržela motolská nemocnice již před více než měsícem. NHS totiž změnila původní stanovisko a koncem září oznámila, že léčbu v Praze proplatí. Odůvodnila to tím, že Ashya je v Praze a podstupuje protonovou léčbu, což je v dané chvíli to nejlepší, co je pro něj možné udělat. Nevzala tak zpět svůj předchozí postoj, jenom reagovala na novou situaci. Nadále platí dosavadní postup – protonovou léčbu musí doporučit panel expertů a vyjádří-li se kladně, je pacient směrován do zahraničí, protože ve Velké Británii žádné protonové centrum ještě zprovozněno není. Obvykle pacienti míří do některých amerických center, kde je poskytována komplexní péče a k nimž mají odborníci z Británie důvěru.

Za protony z Motola i do Motola

Jaký je vztah mezi fakultní nemocnicí v Motole a pražským Protonovým centrem (PTC)? Uzavírají mezi sebou smlouvu o spolupráci při poskytování zdravotních a doplňkových služeb na každého pacienta.  „Ve smlouvě je zakotveno, že PTC platí za zvýšenou náročnost v péči o zahraničního pacienta. Pokud jde o úhradu samotné péče, tak v případě pacienta z Evropské unie, za kterého je ochotna pojišťovna zaplatit, je předložen formulář S2. Když ho akceptujeme, péči poskytneme a přes Centrum mezistátních úhrad nám zahraniční pojišťovna zaplatí. Pokud je pacient ze státu mimo Evropskou unii, platí nám péči PTC a pak ji fakturuje pacientovi,“ vysvětlila Zdravotnickému deníku Pavlína Danková, mluvčí motolské nemocnice s tím, že v případě Ashyi fakturovali PTC platbu za ubytovnu, kde přespával otec Brett King a další členové rodiny (68 tisíc korun) a pak zvýšenou náročnost v péči o zahraničního pacienta (32 tisíc korun). Ubytovnu si měl původně platit Brett King sám, ale odmítl to, údajně si myslel, že „má všechno placeno“.  Celkem tedy Motol vyúčtoval Protonovému centru 100 tisíc korun.

Podle Dankové přijala motolská nemocnice od PTC až dosud 18 zahraničních pacientů, dětí i dospělých. Naopak sama nemocnice na doporučení onkologů poslala na ozařování do PTC již 20 dětí. Také o Ashyovi, třebaže přišel zvenčí, rozhodovalo konzilium onkologů. To léčbu v PTC za daných okolností doporučilo. Nesouhlas rodičů s chemoterapií nechtěla motolská nemocnice komentovat. Z dřívějších mediálních vyjádření lékařů je patrné, že chemoterapie je u dané diagnózy doporučovaný postup, a kdyby bylo jenom na nich, s jejím nasazením by neváhali. Zdravotníci v Motole se proto mezi odjezdy Ashyi do PTC zaměřili zejména na rehabilitaci, která stála za zřetelnými pokroky, jichž za šestitýdenního pobytu v Praze dosáhl.

Jak vypadal v kostce jeden den pobytu Ashyi Kinga v motolské nemocnici, se můžete podívat na konci článku, kde je video, které na internetu zveřejnil Ashyův starší bratr Naveed King.

Ashya bez chemoterapie?

Chemoterapie měla být zahájena ve Španělsku, kde mají Kingovi prázdninový dům a kde se rozhodli dál pokračovat v léčbě. Zatím ale zprávy z přelomu října a listopadu hovoří pouze o fyzioterapii v soukromé klinice Hospital Internacional HC Marbella a čekání na výsledky testů (ty mají být analyzovány v Británii), podle kterých se rozhodne o dalším léčebném postupu. Léčbu má pak řídit argentinský lékař Hernán Cortés-Funes, který vede onkologické oddělení na zmíněné klinice, stejně jako v madridské univerzitní nemocnici.  Média přitom zmiňují chemoterapii „s menší toxicitou“, nebo dokonce „imunoterapii“, čímž se prý myslí podávání specifických protilátek či léčba kmenovými buňkami.

Odmítnutí chemoterapie ze strany rodičů při pobytu Ashyi v Praze vzbudilo zájem i v Anglii. Podle BBC přední odborníci na rakovinu říkají, že přežití u dětí s meduloblastomem může bez chemoterapie klesnout z 80 až na zhruba 50 procent. Profesor Roger Taylor z Královské radiologické společnosti BBC vysvětlil, že chemoterapie ve spojení s radioterapií je standardním postupem léčby – bez výjimky u dětí s tímto typem nádoru. „Za posledních více než 15 let používáme chemoterapii rutinně u všech dětí. Je známo už několik desetiletí, že na ni meduloblastom dobře reaguje,“ řekl BBC profesor Taylor.

„Doktor říkal, že chemoterapie by ještě měla v léčbě hrát roli, ale ne ta klasická silná, kterou nám chtěli předepsat v Southamptonu. Je tu také příležitost pro nové léky. Samozřejmě tam budou vedlejší účinky, s tím musíme počítat. Už teď má Ashya neurologické problémy a problémem těchto medikamentů je, že je mohou zhoršit,“ uvedl v Interview České televize otec Brett King, zřejmě měl na mysli pokračování léčby ve Španělsku.

Regulátor stopnul peníze Kingovým

Podstatně tučnější účet než Motol vystaví britskému státnímu zdravotnictví Protonové centrum. Otci Ashyi se však částka nezdá vysoká.  „Byl jsem překvapen, že to nestálo zas tak moc peněz. Když jsem hledal, kolik to stojí v USA, tak je to třikrát víc, kolem 150 tisíc euro. V Praze to vyjde asi na 60 tisíc liber, což byla dobrá zpráva – věděl jsem, že když prodám dům ve Španělsku, pokrylo by to náklady na léčbu v USA nebo ve Švýcarsku,“ řekl Brett King v České televizi (podle britských médií NHS počítá se 70 tisíci až 80 tisíci librami, což patrně bude zahrnovat i částku pro Motol). Jenže dům bude muset možná stejně prodat, i když léčbu zaplatí Spojené Království.  Rodina Kingových totiž musí splatit další výdaje – na opatrování dětí, když byli rodiče uvězněni, na právníky, kteří je z vazby dostali ven, na let soukromým letadlem, na pobyt v Praze aj. Jedná se o desítky tisíc liber.  A zřejmě na jejich umoření nemůže použít peníze z veřejné sbírky.

V polovině října si totiž úřad, který má v Anglii na starosti dohled nad charitativními sbírkami, Charity Commission, vyžádal od nadace Kids´n´ Cancer UK informace, jak budou utraceny peníze, které byly sbírány na specializovanou léčbu Ashyi Kinga.  Kids´n´ Cancer UK, organizace, která má za cíl pomáhat dětem s rakovinou, nabídla Kingovým, že za protonovou léčbu jejich syna uhradí 100 tisíc liber. Jenže to bylo ještě předtím, než se k placení přihlásila NHS. „Nevěděli jsme, proč byla zvolena Praha, preferovali jsme Jacksonwille nebo Oklahomu ve Spojených státech, protože máme s těmito místy zkušenosti,“ řekl serveru Third Sector Mike Hyman, výkonný ředitel  Kids´n´ Cancer UK. Sto tisíc liber byla cílová částka, když byla sbírka v průběhu říjnu ukončena, dosáhla více než 50 tisíc liber.

Ředitel Hyman také uvedl, že ho rodina kontaktovala e-mailem s tím, že chce peníze ze sbírky na Ashyovu  léčbu vynaložit na právní služby. To ale charitativní organizace podle svého ředitele udělat nesmí, porušila by tím zákon, protože zaměření jejich sbírek je cíleno pouze na zajištění léčby. Vysbíraných 50 tisíc teď půjde na léčbu jiných dětí.

„Jestliže peníze nedostaneme, prodám prázdninový dům. Měli jsme s Ashyou nějaké plány, asi je teď trochu ořežeme,“ posteskl si v The Mirror otec Brett. Dům, který zhruba deset let vlastní, se nachází přímo u moře v Malaze a jeho cenu odhaduje na 120 tisíc liber.

Podle Hymana ovšem starší Ashyův bratr Naveed prostřednictvím svého You Tube kanálu sháněl peníze, které směřovaly přímo na soukromý účet rodiny. Hyman odhaduje, že Kingovi tak mohli mít k dispozici celkem více než 200 tisíc liber. Kromě 50 tisíc liber od Kids´n´ Cancer UK, které teď byly stopnuty, zbývá sto tisíc jako dar jednoho velkého individuálního přispěvatele, přes 25 tisíc přinesla kampaň organizovaná přítelem rodiny (cca 1600 dárců) a 30 tisíc dostala rodina od dalších charitativních organizací.

Finanční situaci Kingových má ale svým způsobem ve svých rukou pražské Protonové centrum, pokud samo není oním přispěvatelem sto tisíce liber. Kromě toho, že dostane peníze od britské NHS, mohlo by přispět rodině na úhradu dalších nákladů. Ostatně motolské nemocnici už zaplatilo za ubytovnu. Z malého Ashyi Kinga s překrásnýma tmavýma očima vytvořili ikonu protonové terapie. Taková reklama je k nezaplacení.

Tomáš Cikrt

 

Video, které na Youtube zveřejnil Ashyův bratr Naveed King, ukazuje záběry z jednoho dne v Motolské nemocnici:


A novější video Ashyova bratra – už ze Španělska: