V některých státech USA není nutné nosit od 18 či 21 let na motorce helmu. Výsledek? Vyšší riziko úmrtí na zranění mozku. Na autentickém snímku vidíme motorku náctiletého chlapce po nehodě v Las Cruces v Novém Mexiku tuto sobotu 1. listopadu Foto: KFOX14

Potvrzeno. Nosit helmu na motorce snižuje 2,5 krát riziko úrazu mozku

Nenosit na motorce helmu znamená 2,5x vyšší riziko poranění mozku. Zjistila to americká studie, která se zaměřila na pacienty po motocyklových haváriích ve státech, kde musí přilbu nosit povinně všichni, a těch, kde je nutná pouze u mladistvých do 18 nebo 21 let.

 

„Naše studie je unikátní, protože jsme dokázali, že zákon přikazující všem motorkářům nosit helmu zachraňuje životy a snižuje počet poranění mozku i u dětské populace. Myslím, že jde o důležitou skupinu, na níž bychom se měli zaměřit. Nejméně ze všech se totiž obává rizika a zároveň jde o nejnezkušenější řidiče, u nichž je největší pravděpodobnost, že při absenci nutnosti nosit přilbu zůstanou bez ochrany,“ vysvětlil pro Medical News Today vedoucí studie doktor Tinsley Anderson z univerzity v Arizoně.

Traumatické poranění mozku je způsobeno ránou nebo otřesem, který zasáhne do normálního fungování mozku. Ve Spojených státech způsobuje 30 procent všech úmrtí kvůli zranění. Jen v roce 2010 kvůli němu skončilo v USA na pohotovosti 2.5 milionu pacientů.

Jedním z důvodů provedení studie je i fakt, je podle Centra pro kontrolu nemocí a prevenci v USA nebývale narůstá počet motorkářů a logicky také množství jejich zranění a úmrtí kvůli nehodám. Podle průzkumu provedeného v letech 2001 až 2008 bylo 22 procent zranění, která neměla fatální následky, na krku a hlavě.

Studie publikovaná loni v časopise Injury prevention odhalila, že vůbec nejvíce přibylo nehod u motorkářů nad 60 let, jejichž počet také narůstá. Riziko, že se vážně či fatálně zraní, je u nich třikrát vyšší než u mladých lidí. Od roku 2001 do 2008 stoupl počet jejich zranění o 247 procent – navíc mají třikrát vyšší riziko, že budou po nehodě muset do nemocnice, než u dvaceti a třicetiletých. U motorkářů ve věku 40 až 59 let je toto riziko dvakrát vyšší než u mladých. Zranění se přitom častěji vyskytují hlavně na hrudi a žebrech. Hlavní důvody jsou zřejmě dva – jedním z nich jsou tělesné změny způsobené stárnutím, např. křehčí kosti a menší pružnost hrudníku. Druhou příčinou je pravděpodobně to, že starší motorkáři mají stroje se silnějším motorem, u nichž hrozí vážnější zranění.

Snížit riziko poranění hlavy u mladých i starších motorkářů prokazatelně dokáže helma – jenže např. v Connecticutu, Kentucky i Ohiu ji podle zákona řidiči od 18 či 21 let nosit nemusí. Naopak v Alabamě, Kalifornii či New Yorku jsou nesmlouvaví a přikazují nosit přilbu všem.

Analýza více než milionu přijetí do nemocnice kvůli zranění mozku odhalila 598 lidí, u nichž byla příčinou motocyklová nehoda. Ve státech, které požadují nošení helmy do 18 let, se zranění mozku vyskytovala v 307 případech z tisícovky nehod, ty, které umožňují jezdit bez přilby od 21 let, to bylo 366 zranění z tisíce nehod. Oproti tomu ve státech, kde je helma nezbytná, číslo kleslo na 282 z tisíce havárií. Ve výsledku odborníci zjistili, že u mladých lidí ve státech s povinnou přilbou je 2,5 krát nižší riziko úrazu mozku. Navíc se ukázalo, že tyto státy mají mnohem nižší úmrtnost lidí kvůli zranění mozku.

-mk-