Mnozí mladí muži se domnívají, že se jich rakovina varlat netýká a že je to nemoc čtyřicátníků a starších. Ale to je velký omyl. Zábavné video má upozornit na nutnost samovyšetření. Foto: YouTube, Simple Pickup

Vyšetření varlat na veřejnosti má podpořit boj proti rakovině (uvnitř článku video)

Samovyšetření varlat zabere méně než půl minuty a přesto je provádí jenom málokdo. Rakovina této části těla je sice vzácná, avšak současně je i nejčastějším zhoubným nádorem u mladých mužů ve věku 20 až 30 let. „Tvůrčí skupina“, která si říká Simple Pickup, natočila zábavné video, které může leckomu připadat nevhodné, nebo nesmyslné. Ale přitáhlo pozornost k důležitému tématu. 

 

Děj je jednoduchý: „Zdravotní sestřička“ nabízí mužům na ulici, že jim dotyčné partie vyšetří a skutečně se jí to v několika případech podaří. Za krátký čas video zhlédlo přes tři miliony lidí a ti všichni se mohli zamyslet nad tím, zda muži věnují dostatečnou péči o své zdraví. Samovyšetření nejen varlat, ale i penisu a prostaty, patří k těm drobným jednoduchým opatřením, která může snadno udělat každý sám a předejít tak velkým komplikacím (viz dále doporučení VZP).

Navíc je zhlédnutí videa spojeno s příspěvkem na boj s rakovinou. „U příležitosti Movembera, zvyšujeme na ulicích povědomí o rakovině varlat tím, že nabízíme zdarma vyšetření. Dáme 100 dolarů za každého muže, který souhlasí. Ale to není všechno. Za každých sto tisíc zhlédnutí dáme dalších sto dolarů na Movember,“ tvrdí autoři videa.  Připomeňme, že Movember (z anglických slov mo – knír a november – listopad) je osvětová celosvětová akce zaměřená na prevenci rakoviny prostaty a varlat, kdy si na její podporu nechávají pánové narůst knír, více jsme o ní psali zde.

-cik-

Samovyšetření varlat, prostaty a penisu

(dle doporučení VZP)

Alespoň jednou za čtyři týdny by měl každý muž provést samovyšetření varlat, prostaty a penisu.Postavte se před zrcadlo a porovnejte tvar a velikost obou varlat, zkontrolujte případné změny na kůži šourku a jemným pohmatem zjistěte, zda je šourek lehce pohyblivý, nebolestivý a bez bulek.

V případě prostaty můžete na mnohé přijít pozorováním ejakulace semene. Pokud semeno nestříká dost daleko, prostata není zřejmě úplně zdravá. Varovným signálem je i malé množství či je-li semeno průhledné, řídké, při ejakulaci jen kape. Všímejte si také toho, zda chodíte častěji na malou než dříve nebo zda vás nutkání k močení budí v noci ze spánku i víckrát za noc. Věnujte pozornost také tomu, jestli nemáte problémy s dlouhým močením nebo jeho přerušovaným proudem!

Také změny na penisu je nutné vést v patrnosti, zejména hrbolky a pupínky. Kontrolujte, zda lze lehce a bezbolestně předkožku přetáhnout přes žalud, jestli není zarudlá, neobjevil-li se výtok či nepříjemný zápach.

Zjistíte-li při samovyšetření varlat, penisu či prostaty jakoukoliv změnu, obraťte se na svého praktického lékaře či urologa.

Samovyšetření varlat

Co je to vlastně samovyšetření varlat?

Samovyšetřování pomáhá k včasnému odhalení a úspěšné léčbě rakoviny varlat. Rakovina varlete je sice vzácná, ale je nejčastějším zhoubným nádorem u mužů ve věku 20–30 let.

Jak se provádí samovyšetření varlat?

Samovyšetřování provádějte jednou měsíčně. Stanovte si konkrétní den – třeba 1. den v měsíci. Provádějte je ihned po teplé koupeli nebo sprchování, kdy je šourek měkký a vyšetření je snazší.

Samovyšetření pohledem

Před zrcadlem s dobrým osvětlením se přesvědčte, zda není některá část šourku zduřelá.

Samovyšetření pohmatem

Samovyšetřování provádějte tak, že oběma rukama uchopíte varle zespodu ukazováčkem a prostředníčkem, shora palcem, a to současně oběma rukama. Při mírném stisknutí varle nebolí a má konzistenci tvrdší gumy. Vzadu a nahoře nad varletem nahmatáte citlivější nadvarle, které přechází nahoru do chámovodu. Stejným způsobem pokračujte u druhého varlete.

Často je mylně za nádor považováno nadvarle. Nadvarle je umístěno v šourku nad varletem a mírně vzadu. Varle je tedy uloženo dole a v přední části šourku. I za normálních okolností je u zdravého muže jedno varle větší než druhé. Pokud jsou tyto rozdíly ve velikosti stálé a nedochází k postupnému zvětšování rozdílu velikosti varlat, není nutno se obávat nádoru.

Co dělat v případě, když objevím nějakou změnu?

Lékaře vyhledejte, pokud zaznamenáte na varleti jakoukoliv změnu – zvětšení, tvrdost na pohmat bez známek bolesti, hrbolky, změny na kůži. Dále se obraťte na lékaře v případě, že cítíte na jedné straně šourku větší tah – jedno varle je těžší než druhé a táhne za semenný vývod. Pokud vám v dětství stahovali nesestouplé varle, oznamte to lékaři.