Vědci to spočítali přesně. Stačí šest litrů, aby se člověk otrávil vodou a zemřel. Foto: YouTube - video American Chemistry Society

Kolik vody vypité naráz může zabít člověka?

Voda je také jed. Vypijeme-li ji naráz příliš velké množství, dochází k poklesu hladiny chloridu sodného (NaCl, čili soli), porušení osmotické rovnováhy a zvětšení obejmu vody v buňkách, zejména v mozku. To má další vážné následky. Jaké množství vody může vlastně zabíjet?

 

Skutečně u vody na dávce záleží. Již Paracelsus, známý lékař a vědec 16. století, tvrdil, že každá látka z přírody i laboratoře může být jedovatá, záleží pouze na dávce.  Moderní chemie toto tvrzení poněkud upřesnila (například u olova), ale u nejrozšířenějšího „živlu“ na zemi – vody –  stále platí.

Podle Americké chemické společnosti, která uveřejnila své vzdělávací video na YouTube (na konci tohoto článku), stačí šest litrů vody, aby zabila 75 kilogramového člověka. Zcela přesně vědecky řečeno je šest litrů takzvanou L50 dávkou při níž zemře polovina sledovaných subjektů (stanovuje se v pokusech na zvířatech a pak přepočtem na člověka).  Otrava vodou a související úmrtí nejsou zase takovou vzácností, jak by se mohlo zdát. Byly zaznamenány případy otravy, kdy se mladí lidé účastnili soutěží v tom, „kdo vypije více vody“ nebo kdy se atleti přehnaně zavodňovali při tréninku.

V roce 2007 Spojenými státy otřásl příběh otravy dívky, která se účastnila soutěže jistého kalifornského radia. To slíbilo dobrovolníkovi, který dokáže vypít nejvíc vody ze všech soutěžících, aniž by musel jít na záchod (to je hloupé, že ano), že dostane zdarma zařízení na hraní videoher.  Zatímco většina účastníků soutěže nevydržela zase tak dlouho, protože narazila na kapacity svého močového měchýře, 28letá Jennifer Strange pokračovala s několika málo dalšími lidmi dál. Když pak přijela do nemocnice, zmohla se jenom na informaci, že jí strašlivě bolí hlava a plakala. To bylo ale poslední, co kdy řekla, po několika hodinách zemřela. Zůstaly po ní tři děti, kvůli nimž se do soutěže přihlásila.

Čeští toxikologové zase uvádějí případ vojína základní služby, který měl údajně spáchat sebevraždu, protože u něho byla nalezena dvě balení Plegomazinu (obsahuje účinnou látku chlorpromazin, první antipsychotikum zavedené do psychiatrické léčby) a láhev od rumu. Ti, co se mu snažili pomoci, provedli nebohému mladému muži výplach žaludku 20 litry vody (!) a zařídili převoz do nemocnice. Šest hodin po výplachu vojín zemřel. Toxikologické vyšetření neprokázalo Plegomazin v organismu a množství alkoholu činilo pouze 0,8 g na kilogram. Smrt nastala v důsledku otravy vodou.

Ačkoliv je voda pro život nezbytná, při otravě touto tekutinou se objeví hyponatremie, čili poklesne koncentrace sodíku v krvi, respektive v krevní plazmě. Ve studii publikované v roce 2005 v New England Journal of Medicine bylo zjištěno, že u jednoho z šesti maratonských běžců dochází k rozvoji určitého stupně hyponatremie, protože pili příliš mnoho vody.

Mezi příznaky otravy vodou patří bolesti hlavy, únava, pocení, zvracení, strnulost, křeče, desorientace. Také ledviny nezvládají přijmout příliš velké množství vody a to způsobuje přestup vody do buněk a vznik otoků. Pokud začnou otékat i buňky v mozku, dostala se otrava do své smrtelné fáze.  „Rychlá a těžká hyponatremie způsobuje, že voda vstupuje do buněk mozku a to vede k otoku mozku, čehož výsledkem jsou záchvaty, koma, ztížené dýchání, herniace (vysunutí mimo původní prostor – pozn. redakce) mozkového kmene a smrt,“ řekl serveru Scientific American doktor Amin Arnaout vedoucí nefrologického oddělení Massachusettské všeobecné nemocnice.

-cik-

Podívejte se na video Americké chemické společnosti, je v angličtině, ale graficky srozumitelné. Uvádí i příklady rychlých jedů jako jsou kyanidy (smrt nastává během minut až do maximálně  dvou hodin), přičemž například u kykanidu draselného (cyankáli) se smrtelná dávka vejde na špičku nože. Nebo velmi pomalých jedů jako je polonium, kterým byl otráven ruský agent Alexander Litviněnko (první projevy onemocnění nastoupily do několika hodin, ale zemřel až po třech týdnech). Litviněnko vypil v čaji dávku polonia, která odpovídala 400 smrtelným dávkám kyanidu draselného.