V americké reklamě z roku 1930 se tvrdilo, že 20 679 lékařů říká, že cigarety Lucky Strite jsou méně dráždivé. Dnes už by si to nikdo tvrdit nedovolil, ale stále část lékařů kouří a tací se vyhýbají rozhovoru s pacientem o kouření, pokud nemusejí. Foto: Výstava v New York Public Library 2008.

Studie ukazuje význam lékařů a učitelů pro pokles kuřáctví v ČR

Při snižování míry kuřáctví v Česku mohou podle studie Státního zdravotního ústavu sehrát klíčovou roli lékaři, zdravotní sestry a učitelé. Řada z nich ale kouří, což zpochybňuje roli vzoru. Lékaři-kuřáci také přiznávají, že se ptají pacientů na kuřáctví, jen když zdravotní obtíže souvisejí s kouřením, zatímco lékaři-nekuřáci se ptají na kouření vždy a jsou připraveni s odvykáním pomoci. K omezení kuřáctví a větší ochraně nekuřáků má přispět zákon, který dalo ministerstvo zdravotnictví v těchto dnech k připomínkám. 

 

V ČR kouří 29 procent dospělých. Cigarety podle studie kouří téměř 16 procent lékařů, přes 17 procent pedagogů, pětina studentů medicíny a třetina budoucích zdravotních sester.

Politiku zakazující kouření studentům má 84 procent škol, téměř polovina ji má i pro zaměstnance. Jen tři z pěti škol ale nekuřáckou politiku důsledně prosazují. Tři z pěti pedagogů si uvědomují, že pokud sami kouří, má jejich chování nepříznivý dopad na kuřáctví mládeže. Sedm z deseti učitelů je přesvědčeno o nutnosti úplného zákazu reklamy na tabákové výrobky, o potřebě výrazného zvýšení ceny cigaret i o tom, že tabákový průmysl záměrně povzbuzuje mládež k užívání tabáku.

Kouření ve všech zdravotnických zařízeních je zakázáno, pacienti a zdravotníci však kouří ve vymezených prostorách venku, někdy přímo pod okny ambulancí a nemocničních pokojů.

Studie připomíná, že odvykání kouření je úspěšnější s odborným poradenstvím. Poskytují je zdravotníci, přitom někdy v životě okusilo cigaretu téměř osm z deseti studentů medicíny a přes 80 procent studentek ošetřovatelství. Během posledního roku kouřilo na pozemku školy 12,5 procenta studentů medicíny a 29 procent budoucích zdravotních sester, ve školních budovách kouřilo 1,9 procenta studentů medicíny a 3,2 procenta studentů ošetřovatelství.

Osm z deseti studentů medicíny je přesvědčeno, že zdravotníci by měli sloužit jako vzory pro pacienty i širokou veřejnost, jen 53 procent se ale takovým vzorem cítí být. Studenti si uvědomují, že vlastní kuřáctví zhoršuje dopad jejich slov na pacienty ohledně nekouření, polovina mediků, kteří v současnosti kouří, chce s kouřením skončit.

Studie hodnotila data sebraná v uplynulých deseti letech mezi učiteli druhého stupně základních škol, lékaři, mediky a studenty ošetřovatelství. Potvrdila velmi mírný trend poklesu kuřáctví u těchto skupin.

-čtk-

 Kuřáctví mezi lékaři v procentech (Zdroj: Užívání tabáku a alkoholu v ČR 2014, zpráva o situaci za období posledních deseti let)
Kuřáctví mezi lékaři v procentech (Zdroj: Užívání tabáku a alkoholu v ČR 2014, zpráva o situaci za období posledních deseti let)