Čeští kardiologové z Motola jsou v Jordánsku již potřetí. Na minulé návštěvě, která proběhla v listopadu, odoperovali deset dětí s vrozenými vadami srdce. Foto: MZV

Čeští kardiologové zachraňují v Jordánsku děti syrských uprchlíků

Čeští lékaři budou v následujících dnech v jordánském Ammánu operovat asi desítku dětí syrských uprchlíků. Společně s jordánskými lékaři a zdravotníky jim odstraní vrozené srdeční vady, řekl včera novinářům v místní nemocnici český lékař Tomáš Tláskal. Operace zaplatí Česko v rámci humanitárního programu Medevac. S lékaři i dětmi se dnes v nemocnici setkal český prezident Miloš Zeman, který je v Jordánsku na návštěvě.

 

„Náš tým z dětského kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole je tady už potřetí,“ poznamenal Tláskal. Čeští lékaři již v zemi operovali 16 dětí, které se především nacházely v syrských utečeneckých táborech. „Pro operace jsme vybrali převážně děti se středně složitými srdečními vadami,“ řekl Tláskal.

Český tým tvoří čtyři lékaři. Při operacích spolupracují s místními doktory, pomáhá jim třeba anesteziolog. Operace jsou podle Tláskala poměrně složité, většina z nich probíhá při zavedení mimotělního oběhu. Náročný je tak nejenom samotný zákrok, ale také pooperační sledování dětských pacientů.

Jordánští lékaři mají s podobnými operacemi zkušenosti, podle Tláskala jich ovšem uskuteční ročně asi desetkrát méně než jejich čeští kolegové. Spolupráci s Jordánci si čeští lékaři chválí. Doktoři jsou podle nich zkušení. Horší to je ale s pooperační péčí. Zatímco v Česku je u péče o pacienty po operaci přítomen lékař, v Jordánsku se o ně stará střední zdravotnický personál.

Tláskal je spokojen i s komunikací s jordánskými kolegy, kteří mluví dobře anglicky. „Vzhledem k tomu, že jsme tady už potřetí, tak jsme se více sblížili, více si rozumíme s personálem. Nemusíme vše vysvětlovat do detailů a průběh operace je hladký,“ zdůraznil český lékař.

Český tým zůstane v Jordánsku asi týden, aby se ujistil, že operované děti jsou v pořádku.

– čtk-