Pod zdravotnické prostředky patří tisíce velice různorodých výrobků. Na poukazy se nejvíce peněz vydá na prostředky pro inkontinenci, až 1,3 miliardy korun. Foto: All about incontinence

Obrat trhu se zdravotnickými prostředky v ČR dosahuje 22 miliard korun

Roční obrat tuzemského trhu se zdravotnickými prostředky je zhruba 22 miliard korun. Počet výrobců a dodavatelů v oboru dosahuje několika set, většinou jde o malé firmy. Na dotaz ČTK to uvedl prezident České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků (CzechMed) Miroslav Palát. 

    

Asi třetinu z celkového obratu trhu zdravotnických prostředků tvoří tzv. poukazové prostředky, předepisované pacientům na poukaz při ambulantní péči. Zbylé dvě třetiny tvoří zdravotnické prostředky použité v nemocnicích. Z poukazových zdravotnických prostředků připadá nejvíc, 1,3 miliardy korun, na prostředky pro inkontinenci.

Většina tuzemské produkce zdravotnických prostředků je určena na vývoz. Například výrobce nemocničních a pečovatelských lůžek Linet uvádí, že naprostá většina produkce je určena na export, a to do více než stovky zemí na celém světě.

Asociace dodavatelů zdravotnických prostředků sdružuje v ČR okolo 20 členských organizací a institucí, které zaměstnávají přes 5000 pracovníků a vykazují obrat téměř 5,5 miliardy korun. To představuje přibližně čtvrtinu trhu zdravotnických prostředků v České republice.

Průmysl zdravotnických prostředků je nejinovativnější v EU. Výrobky jsou nahrazovány novými již během 18 až 24 měsíců. Produkce průmyslu medicínských technologií dnes nabízí nejméně 500.000 různých produktů. Přitom ale medicínské technologie představují méně než sedm procent celkových výdajů ve zdravotnictví, uvádí asociace.

Evropský průmysl zdravotnických prostředků roste meziročně o pět procent. V roce 2009 dosahoval obrat trhu 95 miliard eur (2,6 bil. Kč). V Evropě je přibližně 22.500 společností, které se zabývají zdravotnickými technologiemi, v 80 procentech se jedná o malé a střední firmy. Celkový počet zaměstnanců přesahuje 500.000.

Trh zdravotnických prostředků zahrnuje širokou škálu výrobků od chirurgického šití a náplastí přes ortézy či inkontinenční pomůcky až po diagnostická zařízení a moderní informační zdravotnické systémy.

-čtk-