Ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka podpořila tripartita ve snaze vyjmout lázně z privatizace, proti je však ministerstvo financí. Foto: Tomáš Cikrt

Tripartita navrhne vládě vyjmout Janské Lázně a Karlovu Studánku z privatizace

Tripartita se shodla, že požádá vládu o vyjmutí Janských Lázní a Horských lázní Karlova Studánka z privatizace. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví. „Tento záměr plně podporuji, protože obě zařízení jsou svou nabídkou péče pro pacienty výjimečná a v rukou soukromého vlastníka se lze obávat změn nabízené péče s důrazem na komerční využití a tím ztráty možností léčby pro některé současné pacienty,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

 

„Uvědomme si, že v Janských lázních se léčí například děti s mozkovou obrnou a v Karlově Studánce máme jedinečné klimatické podmínky pro léčbu nemocí dýchacího a oběhového ústrojí. Je tu také další důvod vyjmout tato zařízení z privatizace, a tím je fakt, že lázním zařazení v režimu zákona o podmínkách převodu majetku státu znemožňuje investovat například do obnovy,“ dodal ministr.

S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo financí, podporované dalšími ministerstvy spravovanými hnutím ANO. Psali jsme o to v článku: Ministři z ANO tvrdě prosazují privatizaci Janských Lázní

Svatopluk Němeček označil rok 2014 pro české lázeňství jako zlomový. Došlo k uzavření memoranda mezi ministerstvem zdravotnictví, lázněmi a zdravotními pojišťovnami a následné nové právní úpravě poskytování lázeňské léčebně rehabilitační péče. „Odstranili jsme mimo jiné stav, kdy byli pacienti kvůli stanovené délce pobytu 21 dnů z lázní propouštěni bez dostatečného zlepšení zdravotního stavu. Navrátili jsme lidem možnost léčit se u vybraných indikací 28 dnů a pobyty dle doporučení lékaře i prodloužit a opakovat. Výrazně se tím rozšířila skupina pacientů, kteří byli zařazeni do komplexní lázeňské péče. Meziročně došlo k nárůstu o 41%,“ pochválil se v tiskové zprávě ministr zdravotnictví.

Podle ministerstva data získaná od poskytovatelů lázeňské léčebně rehabilitační péče za leden a částečně únor roku 2015 ještě plně neodráží novelizaci právních předpisů týkajících se tzv. indikačního seznamu, ale naznačují, že letos dojde k navýšení celkového množství pacientů komplexní lázeňské péče na zhruba 80 tisíc. Takové navýšení by znamenalo de facto návrat ke stavu v roce 2010.

Další snahou bude řešit stárnutí populace lékařů v lázních. Kvůli tomu byla začleněna výuka balneologie do vzdělávacího programu pregraduálního vzdělávání lékařů. Ministerstvo zároveň hodlá zařadit téma organizace lázeňství i do vybraných oborů postgraduálního specializačního vzdělávání.

Také se připravuje zavedení takzvaného ambulantního kódu do Seznamu výkonů. Ten by umožnil proplácet ze zdravotního pojištění i poskytování ambulantní rehabilitační péče s využitím přírodního léčivého zdroje. Ministerstvo tak prý reaguje na požadavky obyvatel obcí v okolí lázeňských míst, kteří negativně vnímají, že nemohou využívat procedury místních lázní ambulantně. Nepotřebují ubytování, protože v lázeňském městě bydlí, ale nemají přístup k procedurám. „Tuto novinku má za úkol prodiskutovat pracovní skupina za účasti zástupců Svazu léčebných lázní České republiky a dalších odborníků,“ upřesnil ministr zdravotnictví.

-red, TZ MZ-