Malá Nazíra trpí nefrotickým syndromem, což je závažné onemocnění ledvin. Než ji český lékař začal léčit, musel si nejdříve získat její důvěru. Foto: www.mise.army.cz/ nadporučík Jaroslav Z., 4. Strážní rota BAF

Čeští vojáci v Afghánistánu pomáhají dívce s vážnou nemocí ledvin

Čeští vojáci, kteří jsou nasazeni v afghánské provincii Parván, si důvěru Afghánců získávají i poskytováním zdravotní péče místním obyvatelům. Během čtyř měsíců svého působení na místě se takto postarali již o několik desítek dětí a dospělých, kteří většinou utrpěli tržná či řezná poranění, sdělil ČTK plukovník Jan Šulc z Generálního štábu Armády České republiky. Ke konkrétním případům pomoci patří i tříletá afghánská dívka Nazíra.

 

Nazíra se do péče příslušníků české armády dostala, když vojáci strážní čety na jedné ze svých patrol potkali místního občana, který měl v rukou složku dokumentů. Tato věc je podle českých vojáků v Afghánistánu celkem nezvyklá, proto ho oslovili. Během rozhovoru se ukázalo, že jde o zdravotnickou dokumentaci jeho nemocné dcery, která trpí vážnou chorobou a byla donedávna léčena v nemocnici v Pákistánu. Děvčátko mu ale nedávno vrátili zpět, protože již nebyl schopen pokrýt náklady na léčbu.

Nazíra po více jak třech měsících léčby. Foto: Acr.army.cz/nadporučík Daniel P., nadrotmistr Jiří B.
Nazíra po více jak třech měsících léčby.
Foto: Acr.army.cz/nadporučík Daniel P., nadrotmistr Jiří B.

Lékař české jednotky po prostudování zdravotní dokumentace a vyšetření Nazíry zjistil, že trpí takzvaným nefrotickým syndromem. Jde o závažné onemocnění ledvin, které je charakterizováno neschopností ledvin zadržovat bílkoviny v těle, v důsledku čehož dochází k jejich ztrátám močí. To pak vede k otokům po celém těle, snížení imunity a vyššímu riziku vzniku krevních sraženin v cévním řečišti. Neúspěch dosavadní léčby spočíval především v jejím předčasném ukončení.

Pro úspěšnou léčbu je důležitá nejen farmakologická terapie, ale také podpůrná nefarmakologická péče, která spočívá v příjmu dostatečného množství živočišných bílkovin a mléčných výrobků. Na základě této informace se vojáci 4. strážní roty rozhodli uspořádat sbírku, jejíž výtěžek byl 721 dolarů. Tyto peníze jsou v průběhu léčby používány k nákupu kvalitních masných a mléčných výrobků k zajištění co nejlepší podpůrné terapie.

Vojáci připomínají, že podmínky pro léčbu v místě nasazení se zásadně liší od způsobu léčení v podmínkách České republiky, kde má lékař zázemí laboratorního a přístrojového vybavení. Při úspěšné léčbě dochází ke zmenšení otoků a zlepšování laboratorních ukazatelů v krvi a moči. V afghánských podmínkách bylo možné pouze kontrolovat úbytek váhy (otoků) sledováním hmotnosti malé pacientky a orientačním vyšetřením moči diagnostickými papírky.

„I přes závažnost tohoto onemocnění dochází u naší malé pacientky k úspěchům. Došlo k výraznému ústupu otoků a vymizení patologického nálezu v moči. Dále, podle našeho pozorování i slov rodičů, je Nazíra živější a veselejší,“ dodává lékař 4. strážní roty.

Jelikož i přes úspěch dosavadní léčby stále hrozí opětovné vzplanutí této choroby, je Nazíře nadále poskytována odborná péče lékařem 4. strážní roty.

-čtk-