Podle rodičů dětí s dětskou mozkovou obrnou intenzivní rehabilitace, která trvá i několik hodin denně, velmi pomáhá, pojišťovny ji ale nehradí. Foto: www.asociace-deti-dmo.cz

Rodiče nemocných dětí bojují za hrazení neurorehabilitace

Rodiče dětí s dětskou mozkovou obrnou a přidruženými neurologickými onemocněními bojují za to, aby jejich dětem byla ze všeobecného zdravotního pojištění proplácena intenzivní neurorehabilitace. Připravili podpisovou akci nazvanou Držíme spolu a pro svůj záměr se snaží získat podporu. Dosud se jim podařilo nashromáždit přes 5000 podpisů, řekla ČTK mluvčí Asociace rodičů dětí s DMO a přidruženými neurologickými onemocněními ČR Ivana Gračková.

 

Podpisovou akci mohou lidé aktuálně podpořit například i na Vysoké škole podnikání a práva v Ostravě, kde dnes asociace otevřela stejnojmennou fotografickou výstavu Jindřicha Štreita. Na svých snímcích zachycuje právě zdravotně postižené děti a chce jejich prostřednictvím ukázat, kolik lásky a péče rodiče dětem věnují. Putovní výstava, která už byla k vidění na několika místech regionu, bude v Ostravě do 22. dubna, v květnu se přestěhuje do Brna a následně do Prahy.

Právě na pražské vernisáži 26. května by rodiče chtěli ministrovi zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) předat podpisové archy.

„Děti s dětskou mozkovou obrnou nebo jiným neurologickým postižením potřebují pravidelnou a prakticky každodenní rehabilitaci, která příznivě ovlivňuje jejich další rozvoj. Na mnoha příkladech jsme se už přesvědčili, že intenzivní rehabilitace, která trvá i několik hodin denně, přináší až neuvěřitelné výsledky. Některé děti se poprvé otočí nebo začnou ovládat ruce, jiné se třeba postaví, další začnou chodit. U všech se výrazně zlepší kvalita jejich života,“ řekl předseda asociace a otec těžce postiženého syna Miloš Svoboda.

Podle něj ale intenzivní neurorehabilitaci pojišťovny nehradí a rodiče tak na finančně náročné procedury musí složitě získávat peníze. „Aby rodiče zajistili pro své dítě intenzivní rehabilitaci, udělají téměř nemožné. Sbírají a organizují sběr plastových víček, kterých potřebují na jednu léčbu téměř 15 tun, po nocích píší dopisy firmám s nadějí, že se šéf některé z nich slituje a poskytne prostředky na léčbu jejich dítěte. Chceme tento systém změnit,“ řekl Svoboda.

Podpisovou akci mohou zájemci podpořit na několika místech v regionu, ale také elektronickou formou.

-čtk-