V českém zdravotnictví pracuje na 90.000 sester. Velké pracovní zatížení, jemuž neodpovídají platy, vede ale stále víc sester k odchodu z nemocnic. Podle odborářů chybějí nemocnicím tisíce sester. Foto: koláž ZD

Česká asociace sester udělila ceny Florence Nightingalové

Česká asociace sester (ČAS) udělila včera na slavnostním večeru v Divadle na Vinohradech ceny Florence Nightingalové. Cenu za celoživotní dílo převzala Jana Augustýnová, která působila 50 let v pražské Fakultní nemocnici Motol. Ceny jsou od roku 2009 pravidelně udělovány v rámci oslav Mezinárodního dne sester u příležitosti výročí narození průkopnice moderního ošetřovatelství.

 

Cenu za rozvoj oboru obdržela Jana Kocourková z brněnského Masarykova onkologického ústavu, cenu za rozvoj ošetřovatelství Ivana Dvořáčková z Fakultní nemocnice Hradec Králové a cenu za rozvoj České asociace sester Vladimíra Kučerová z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V českém zdravotnictví pracuje na 90.000 sester. Jim všem zaslala osobní blahopřání Dagmar Havlová i jménem Nadace Vize 97. „Velice si vážím vaší nelehké obětavé práce. Ráda bych vás ujistila, že kromě té úmorné rutinní dřiny má vaše práce na rozdíl od většiny jiných prací hluboký lidský smysl a velký étos,“ napsala.

Velké pracovní zatížení, jemuž neodpovídají platy, vede stále víc sester k odchodu z nemocnic. Podle odborářů chybějí nemocnicím tisíce sester. Řada jich odešla ze zdravotnictví, za méně fyzicky a psychicky náročnou práci vydělají jinde stejně nebo i víc. Kvůli nedostatku sester omezují nemocnice chod některých oddělení, nebo je i zavírají.

Podle proděkanky Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Evy Hlaváčkové jsou příčinou nedostatku sester hlavně špatné pracovní podmínky a nízké morální ohodnocení jejich práce. „Sestry jsou přetěžovány, pracují přesčas, potýkají se s porušováním zákoníku práce, kompetencí. Jejich postavení v hierarchickém systému nemocnic je neuspokojivé,“ uvedla.

Podle údajů serveru Platy.cz průměrný výdělek všeobecné sestry je 20.173 korun, hlavní sestry 26.077 korun. Vládní koalice se shodla na zvýšení platů v nemocnicích příští rok o deset procent, polepšily by si i sestry. Zdroje zatím schváleny nejsou, řeší se výše příspěvku státu.

Ministerstvo zdravotnictví dává příští týden na vládu návrh na zvýšení odvodů státu v roce 2017 o 5,05 miliardy korun, což by na desetiprocentní růst platů a mezd stačilo. Chystá také reformu vzdělávání sester, místo dosavadních sedmi let, tedy čtyř let na střední škole a tří let na vysoké škole, jim pro získání plné kvalifikace mají stačit čtyři roky na střední škole a rok bakalářského studia na vysoké škole.

-čtk-