Data státní správy – co všechno zjistíte z veřejných zdrojů

Co všechno zjistíte z veřejných zdrojů státní správy o tom, co vás zajímá o cenách a úhradách? Odpověď je jednoduchá – prakticky všechno. Všechny orgány, které se touto problematikou v ČR zabývají, jsou informačně vstřícné a data zveřejňují, pokud jim v tom zrovna nebrání nějaké předběžné opatření, ale to není tak úplně vina těch orgánů, a navíc, všechna čest, se s problémem z konce loňského roku SÚKL popasoval udatně.

 

Abychom ale mentálně nezlenivěli, připravil nám kdysi tvůrce stránek malou bojovku, když rozložil informace na různá místa, a pokud dnes chcete získat informace, které se hodí např. Market Access Managerům v úplné podobě, musíte na několik míst a pracovat s různými formáty dat. Není to moc pohodlné a trochu to bere čas, zvláště pokud berete svou práci vážně a provádíte monitoring pravidelně.

Čas můžete ušetřit nejen tím, že půjdete na pokročilé školení v MS Excell, ale i tím, že se poohlédnete po nějakém systému, který bude mechanické činnosti provádět za vás. Tou první, kterou byste měli hledat, a podle mne nejméně zábavnou, je automatický monitoring událostí. Dnes je možné automaticky sledovat změny jak ve správních řízeních, tak i v cenách a úhradách (SCAU soubory), a to nejen vašich přípravků, ale také libovolné konkurence podle zadání, které nastavujete sami. Odpadá tím strach, že si něčeho nevšimnete, když budete na dovolené, protože stroj si všimne a pošle notifikaci nejen vám, ale i tomu, koho si vyberete jako druhého.

Když už umíte automaticky sledovat, začne vás bavit vyhledávání a porovnávání. To je denní chleba všech, kteří připravují nové, ofenzivní i defenzivní nebo udržovací strategie, tedy kdo je z konkurentů v tom se mnou, jak je na tom aktuálně s podmínkami úhrady a jak se tržní segment, který mne zajímá, vyvíjel v minulých letech. Pro práci tohoto typu můžete využít kombinaci vyhledávacího systému, který bývá nadstavbou nad monitorovací aplikací a prohlížeče prodejních dat z distributorských hlášení. Aplikace tohoto typu obvykle umožňují nastavení trhů a nad nimi vytvoření reportů a automatickou aktualizací, takže se nemusíte každý měsíc trápit s objevováním té stejné Ameriky. Včetně monitoringu paralelních exportů, nebo importů.

Třešničkou na dortu jsou aplikace, kde všechno výše popsané je shrnuto do jedné exekutivní aplikace a dostanete na svou obrazovku několik úrovní pohledu na data a události, to vše v barevně odlišené a uživatelsky přítulné podobě. A pak že práce s daty není zábava.

 

Jiří Stránský                        

Business Director Pharma

Sprinx Systems, a.s.