Haiti je země sužována nepřízní osudu. Chlapec, zraněný při zemětřesení v roce 2009, našel pomoc právě u jednotek OSN. Někteří právníci nyní tvrdí, že vojáci OSN zavlekli na Haiti Choleru. Foto: Wikipedia

Haiťané se radují: OSN prý uznala, že na Haiti zavlekla choleru

Advokáti haitských obětí cholery včera přivítali to, že OSN uznala roli, kterou sehrála v počátcích epidemie cholery, jež si od října 2010 vyžádala přes 10.000 životů. Haiťané tvrdí, že nemoc do země zavlekli nepálští vojáci sil OSN (MINUSTAH). OSN ale trvá na tom, že svým vyjádřením nikterak formálně nepřiznává odpovědnost.

 

„OSN během minulého roku uznala, že je třeba vyvinout větší úsilí s ohledem na její vlastní roli v počátcích nákazy a utrpení lidí zasažených cholerou,“ řekl AFP zástupce mluvčího OSN Farhan Haq. OSN chce v příštích dvou měsících představit nový akční plán, který prý vyvinula ve spolupráci s haitskými úřady.

„Je to velké vítězství pro tisíce Haiťanů, kteří bojovali za spravedlnost, psali OSN a žalovali ji,“ uvedl v prohlášení šéf mezinárodní skupiny právníků Mario Joseph.

Navzdory tomu, že mnohé vědecké studie podpořily hypotézu, že choleru zavlekli do země nepálští vojáci, Spojené národy doposud tvrdily, že nelze formálně stanovit, jak nemoc propukla.

Od roku 2011 podaly haitské rodiny obětí na OSN v USA více žalob, kvůli imunitě, jíž veškeré mise OSN požívají, ale americké soudy všechny žaloby doposud zamítly.

Pro organizace zastupující rodiny obětí prý nynější postoj OSN tvoří „revoluční první krok ke spravedlnosti“.

„Po tomto oznámení by se OSN měla veřejně omluvit, vypracovat plán odškodnění obětí a vymýtit choleru na Haiti vybudováním vodovodní a odpadní infrastruktury,“ uvedla Beatrice Lindstromová z Institutu pro spravedlnost a demokracii na Haiti.

Požadavek na finanční odškodnění, vznášený od roku 2011, ale zřejmě OSN znovu odmítne. Zástupce tiskového oddělení generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna dnes prohlásil, že „právní postoj OSN se nezměnil.“

Cholera je potíží pro země s nevyvinutou sanitární a zdravotnickou strukturou: 72 procent Haiťanů doma nemá toaletu a podle OSN nemá 42 procent lidí přístup k pitné vodě. Francouzský epidemiolog Renaud Piarroux počátkem srpna ve své zprávě uvedl, že od ledna do června 2016 bylo na Haiti zaznamenáno více než 21.000 případů nemoci a 200 úmrtí. Současné dešťové období, které se může prodloužit do listopadu, podle něj vzbuzuje obavy, že na choleru může zemřít dalších 400 až 500 lidí.

-čtk-