Ženy, které prodělaly mrtvici a trápí je osteoporóza, by se raději měly spolehnout na vápník obsažený v jídle než na doplňky stravy. Alespoň to naznačuje švédská studie, podle níž vápník v tabletách při cerebrovaskulárním onemocnění zvyšuje riziko demence. Foto: koláž ZD

Užívání vápníku po mrtvici zvyšuje riziko demence, zjistila švédská studie

Každá třetí žena a každý sedmý muž ve věku nad 50 let trpí osteoporózou – a často proto užívají vápník v tabletkách. Vědci ale nyní zjistili, že pro ženy, které trpí také cerebrovaskulárním onemocněním, to nemusí být to pravé ořechové. Spolu s užíváním vápníku se u nich totiž zvyšuje riziko demence. Pokud tak žena prodělala mrtvici, hrozba, že se u ní rozvine demence, je sedmkrát vyšší než u dam, které vápník neberou. Studie, která na riziko poukazuje, vyšla nyní v časopise Neurology.

„Osteoporóza je u starších lidí častým problémem. A protože k osteoporóze přispívá nedostatek vápníku, doporučuje se jeho denní příjem ve výši 1000 až 1200 mg. Jenže přijmout doporučené množství pouze prostřednictvím potravy může být obtížné, takže se často užívají vápníkové tablety. Poslední dobou se ale okolo tohoto doplňku stravy a jeho dopadu na zdraví vynořují pochybnosti,“ uvádí autor studie Silke Kern ze švédské University of Gothenburg.

Odborníci přišli s hypotézou, že jsou doplňky stravy s vápníkem spojeny s vyšším rizikem demence a že je toto riziko ještě zvýšeno u těch, kdo už mají ischemickou cerebrovaskulární chorobu. Do skupiny cerebrovaskulárních onemocnění, způsobených problémy ovlivňujícími krevní zásobování mozku, přitom patří mrtvice (což byla podle WHO v roce 2012 druhá nejčastější příčina úmrtí na světě), tranzitorní ischemická ataka, subarachnoidální krvácení a vaskulární demence. Jde také o faktor, který zvyšuje riziko demence.

Švédští vědci se rozhodli otestovat svojí hypotézu o rizikovosti vápníku vzhledem k rozvoji demence na skupině sedmi stovek žen ve věku 70 až 92 let, které zpočátku demencí netrpěly. Na začátku a konci studie, která trvala pět let, byly u účastnic provedeny paměťové testy, u 447 žen bylo také na úvod uděláno CT mozku. Zjistilo se, že 71 procent z nich má léze v bílé hmotě mozkové, což je indikátor cerebrovaskulárního onemocnění. Monitorováno bylo i užívání vápníkových tablet, které se týkalo 98 žen, a to, zda u účastnic během výzkumu nebyla diagnostikována demence – což se stalo v 59 případech. Mrtvici někdy dříve prodělalo 54 dam, dalších 54 ji mělo během studie.

Vápník z jídla rizikem není

Výsledky ukázaly, že ve srovnání se ženami, které nebraly vápník jako doplněk stravy, měly uživatelky kalcia vyšší riziko demence. To ovšem bylo zaznamenáno jen u těch, které měly cerebrovaskulární onemocnění. Ženám, které užívaly vápník a prodělaly mrtvici, hrozila demence dokonce sedmkrát častěji. Ty, které měly léze v bílé hmotě mozkové a užívaly doplněk stravy, měly riziko zvýšené třikrát. Naopak účastnice, které neprodělaly mrtvici a nebyly u nich nalezeny léze, měly při užívání vápníkových tablet stejné riziko demence jako dámy, které doplněk stravy neužívaly.

Z 98 žen, které braly vápník, se demence vyvinula u 14 (tj. 14 procent), zatímco ze zbylých 602 žen se objevila u 45 (osm procent). Celkem 15 účastnic užívalo doplněk stravy a zároveň někdy mělo mrtvici, přičemž u šesti z nich byla během studie diagnostikována demence. Z 93 žen po mrtvici, které vápníkové tablety nebraly, se demence objevila u 12. Rozvinula se také u 18 z celkem 83 uživatelek vápníku, jež mrtvici neprodělaly, a u 33 z 509 dam neužívajících vápník a bez historie mrtvice.

Autoři výzkumu ovšem upozorňují, že šlo o studii observační, takže nelze říci, že by vápník způsoboval demenci. Kvůli malému rozsahu výzkumu pak také nelze výsledky generalizovat na celou populaci a na tomto poli tak bude potřeba dalších studií, které by zjištění potvrdily. Nutno zdůraznit i to, že výsledky se týkaly vápníku jako doplňku stravy. Vápník pocházející přímo z potravy působí v těle odlišně a podle Kerna se zdá, že je bezpečný a naopak působí proti vaskulárním problémům preventivně.

-mk-