Venezuelské zdravotnictví kolabuje: V září obletěly celý svět fotografie dětí, které jsou umístěny namísto do inkubátoru do krabice. Pořídili je a na sociálních sítích vystavili zaměstnanci Ústřední nemocnice San Cristobal.

Distribuci léků ve Venezuele převzala do rukou armáda

Venezuelská armáda přebírá kontrolu nad distribucí léků a zdravotnického materiálu do všech státních nemocnic v zemi, protože nyní hrozí, že by především léky putovaly někam jinam. Oznámil to včera venezuelský ministr obrany Vladimir Padrino López. Venezuela zažívá ekonomickou krizi, která vyústila v nedostatek především základních potravin a léků. O tragické situaci ve Venezuele Zdravotnický deník informoval letos na jaře v článku  Kolaps socialistického zdravotnictví: Pacienti leží v cizí krvi, novorozenci umírají.

 

Opozice vidí příčinu krize ve špatném hospodaření vlády, především špatné cenové politice v ropném průmyslu, v němž jinak Venezuela patří k hlavním světovým producentům. Vláda tvrdí, že nedostatky v zásobování způsobili „nemorální“ podnikatelé, kteří začali skupovat zboží ve velkém, aby ho pak prodávali za vysoké ceny na černém trhu.

Ministr obrany podle stanice BBC zdůraznil, že ozbrojené síly zajistí, aby se všechny léky a zdravotnický materiál dostaly ke všem pacientům, kteří je v nemocnicích potřebují. Lékaři v posledním období opakovaně protestovali, aby upozornili úřady na to, že v nemocnicích je zoufalý nedostatek i základních léků a zdravotnického materiálu.

Země čelí vedle ekonomické i politické krizi. Opozice obviňuje prezidenta Nicoláse Madura z porušování ústavy, prezident naopak tvrdí, že opoziční politici se pokoušejí o převrat. Východisko se obě strany nyní snaží nalézt v křehkém vyjednávání, které začalo pod záštitou Vatikánu v neděli. Další kolo má následovat příští týden.

V parlamentu má většinu koalice opozičních sil vůči socialistické vládě, ale rozhodnutí poslanců může zablokovat nejvyšší soud, který je nakloněný Madurovi. Letos již prohlásil za neústavní řadu zákonů, které přijali poslanci.

-čtk-