Opozice změnu zákona kritizuje, prý by poskytovatelé sociálních služeb uvítali především víceleté financování, to ale novela nakonec neřeší. Foto: Pixabay

Postiženým žijícím doma by měl stoupnout příspěvek na péči až o šest tisíc korun

 

Lidé, kteří pobírají nejvyšší příspěvek na péči, se možná dočkají jeho navýšení. Vláda včera schválila novelu zákona o sociálních službách, podle které by ti, kteří pobývají v domácím prostředí, mohli dostávat namísto 13.200 korun 19.200 korun. Změna by podle ministryně práce a sociálních věcí Michaly Marksové měla pomoci lidem, kteří vedou „normální život“, ale potřebují k tomu celodenní asistenci. Novela zahrnuje také možnost pomoci bezplatné pečovatelky v rodinách, kterým se narodí trojčata či vícerčata. Zvýšení příspěvku na péči by podle propočtů ministerstva práce pak mohlo ročně stát kolem 1,8 miliardy korun.

 

Marksová ČTK řekla, že kvůli nesouhlasu ministerstva financí z návrhu vypadlo stanovení minimální sumy, která by se každoročně povinně poskytovala na dotace na sociální služby. Podle Marksové to mělo zvýšit jistotu financování a stabilitu systému. „Zůstal návrh, kdy si kraje zařadí určité služby do své sítě, na to by měly dostat peníze. Ale to je v podstatě velice podobné tomu, co platí dnes,“ uvedla.

Marksové úřad podle ministryně ustoupil také resortům školství a zdravotnictví, když z návrhu vyškrtlo zavedení nové sociální služby, a to pobytové služby pro děti. Do zákona o sociálních službách byly naopak měly spadat klokánky a podobné domovy pro děti v nouzi, které nyní spadají pod zákon o ochraně dětí. Fungovat by měly jako domovy na přechodnou dobu. Finance by dostávaly podle potřebnosti, o té by rozhodovaly kraje.

Zákon o sociálních službách začal platit v roce 2007. Podle autorů novely už některá ustanovení neodpovídají potřebám a do praxe je potřeba zavést „aktuální požadavky“.

Novela je velmi široká a Marksová nevyloučila širší debatu ve Sněmovně, která by mohla přinést i pozměňovací návrhy. Zvýšení příspěvku na péči pro osobu s nejvyšším stupněm závislosti, která je v domácí péči, považuje za rozumné místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „O kolik příspěvek navýšíme, je k diskuzi, kterou jistě v Poslanecké sněmovně povedeme. Novela má však řadu nedostatků,“ uvedla v reakci na rozhodnutí vlády. Poskytovatelé sociálních služeb by také podle ní uvítali především víceleté financování, to ale novela nakonec neřeší.

-čtk-