Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny kůže a nezřídka bývá smrtelný. Jen menší části pacientů může vzhledem k jejich stavu přinést užitek moderní biologická léčba. Foto: Wikipedie

Výdaje VZP na biologickou léčbu melanomu stouply za čtyři roky o tisíc procent

Zatímco ještě v roce 2013 zaplatila nejsilnější tuzemská zdravotní pojišťovna za biologickou léčbu svých klientů se zhoubným melanomem necelých 21 milionů, loni už to bylo více než 230 milionů korun. Průměrné náklady na biologické přípravky pro jednoho nemocného s melanomem přesahují 1 milion korun. Celkem loni VZP vydala za léčbu této diagnózy 331 milionů.

 

Enormní zvýšení nákladů na léčbu vyplývá především z nástupu nových léků. Ty prodlužují celkové přežití, nicméně bohužel ani ony nedokáží rakovinu kůže vyléčit.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny kůže a nezřídka bývá smrtelný. Jen menší části pacientů může vzhledem k jejich stavu přinést užitek moderní biologická léčba. Přesto náklady na ni představují přes dvě třetiny celkových výdajů na léčbu této zákeřné nemoci. VZP ji uhradí každému nemocnému, který splňuje indikační kritéria.

Šance na úspěšnou léčbu v případě melanomu (stejně jako u dalších onkologických onemocnění) výrazně roste v případě, že se ho podaří odhalit v počátečním stadiu. VZP proto svým klientům přispívá částkou až 500 korun na vyšetření mateřských znamének, čehož využívají tisíce lidí. Zájem rok od roku roste, největší je tradičně před letní sezónou. Předloni příspěvek od VZP čerpalo 5 444 klientů, loni už více než 9 tisíc. Podrobnosti najdete zde.

Nejčastěji lékaři odhalí zhoubný melanom na trupu pacienta. Následují dolní končetiny a horní končetiny. Podrobněji je to uvedeno v tabule níže, která ovšem nezahrnuje všechny zjištěné případy, ale pouze ty, kdy lékaři vykázali zhoubný nádor s konkrétním specifikovaným umístěním.

Nejvíce nemocných s melanomem bylo v loňském roce v Praze, ve středních Čechách a v Jihomoravském kraji. Naopak nejméně jich lékaři zaregistrovali v Karlovarském kraji. Stejné to bylo i o rok dříve.

-TZ VZP-