Miloslav Ludvík z ČSSD (vlevo) předložil vládě návrh - záměr - na vznik zbrusu nového státního podniku, který by měl provozovat leteckou záchranku. To se nelíbí zejména krajům, Radní pro zdravotnictví Pardubického kraje Ladislav Valtr (vpravo) varuje, že na vytvoření státního podniku je už málo času a ptá se - proč je nutné likvidovat funkční systém a soukromé provozovatele. Foto: FN Motol/ODS

Vláda posvětila vznik státního podniku pro provoz LZS. Zda je reálné stihnout rok 2020 se „uvidí“

 

Vláda včera schválila „Návrh řešení zabezpečení letecké záchranné služby (LZS) po roce 2020“, který jí předložil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (CSSD). Jak jsme již informovali, nakonec bylo předloženo pouze jediné řešení a to vznik zcela nového státního podniku. Jiná varianta včera ve hře už nebyla. „Vláda je v posledním tažení, tedy se zjevným nezájmem o proveditelnost či důsledky svého vlastního rozhodnutí. Obávám se, že v tuto chvíli ani netuší, zda je reálné, aby takovou zásadní změnu stihla provést skutečně do roku 2020, kdy končí smlouvy stávajícím provozovatelům. Nemá ani žádný plán B,“ uvedl pro ZD jeden z hlasitých kritiků, radní pro zdravotnictví Pardubického kraje Ladislav Valtr (ODS). Zdá se, že ani vláda si není tak docela jista, že se její záměr podaří dotáhnout do úspěšného konce. „“Uvidíme, do konce roku mám předložit harmonogram,“ odpověděl Zdravotnickému deníku ministr Ludvík na otázku, co říká na obavy, že nelze stihnout do roku 2020 vybudovat nový podnik, pořídit vrtulníky, lidi a všechna potřebná povolení.

 

Zdravotnický deník již několikrát upozornil, že experti pochybují, že je reálné vytvořit nový podnik pro provozování letecké záchranky během pouhých dvou let. Ostatně na to poukazoval i expertní tým, který pro vládu připravoval podklady a odhadl minimální dobu přípravy vzniku státního provozovatele na tři roky. Největší bouří nevole vyvolal záměr vlády v odborných kruzích (Asociace záchranných služeb) a u představitelů krajů, které zodpovídají za fungování zdravotnické záchranné služby. Jejich námitky však kabinet Bohuslava Sobotky smetl se stolu a návrh ministra Ludvíka schválil i se zásadním rozporem s Asociací krajů ČR.

-cik-