Podle zdravotníků neprošlo ve Venezuele v posledních deseti letech vakcinací 1,2 milionu dětí mladších jednoho roku. Foto: Flickr

Ve Venezuele se šíří spalničky, ohroženo je přes milion dětí

Kolem jednoho milionu neočkovaných venezuelských dětí se může nakazit spalničkami, prudce nakažlivou nemocí, která se v krizí postižené zemi šíří. Novinářům to sdělili místní lékaři. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve Venezuele zaznamenala již desítky případů. V zemích, kde očkování není zavedeno, jsou spalničky podle WHO nebezpečným, život ohrožujícím onemocněním.

 

Ve Venezuele, kde se opozice dostala do prudkého sporu se socialistickou vládou, se projevuje kritický nedostatek vakcín a léků, nemocnice chátrají a doktoři prchají ze země, uvedla agentura Reuters. Podle zdravotníků neprošlo v posledních deseti letech vakcinací 1,2 milionu dětí mladších jednoho roku.

Venezuelské ministerstvo zdravotnictví podle WHO přestalo vydávat obvyklý týdenní přehled o dětské úmrtnosti, takže země o rozsahu postižení ztrácí přehled. WHO plánuje pomoci dodávkou 7,2 milionu kusů vakcín.

Mezi lety 2000 a 2015 se ve světě díky vakcinaci výskyt smrtelných případů spalniček snížil o téměř 80 procent.

-čtk-