Zabránit transplatnaci rohovky u pacientů s Fuchsovou endotelovou dystrofií rohovky by do budoucna mohla zjištění, na nichž se podíleli i čeští vědci. Foto: Pixabay

Objev vědců posune léčbu rohovky, transplantace nebude nutná

Českým a britským lékařům se podařilo odhalit nová fakta, která mohou výrazně posunout léčbu onemocnění oční rohovky. Onemocnění zvané Fuchsova endotelová dystrofie rohovky představuje v současnosti nejčastější příčinu transplantace rohovky. Ročně ji v Česku podstoupí přibližně 500 pacientů. Nová metoda by měla umožnit její léčbu bez nutnosti tohoto zákroku. V tiskové zprávě to uvedla Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN).

 

Mezinárodnímu týmu se podařilo objasnit mechanismus, kterým se onemocnění spouští. „Přítomnost tripletových repetic jednoho genu (TCF4) zvyšuje riziko vzniku onemocnění více než 76násobně,“ uvedla Petra Lišková z Oční kliniky VFN a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Práce také nastínila nové možnosti léčby. Studie se zúčastnilo 450 pacientů s tímto onemocněním, z toho 132 bylo z Česka. Výsledky několikaleté práce otisklo dubnové číslo časopisu The American Journal of Human Genetics.

„Hledání nových metod léčby bez nutnosti transplantace rohovky je důležité vzhledem ke stárnutí populace a globálnímu nedostatku dárcovské tkáně,“ poznamenala Lišková.

Fuchsova endotelová dystrofie rohovky je časté onemocnění, počet nemocných stoupá s věkem. Odhaduje se, že nad 40 let vykazují až čtyři procenta obyvatel známky této choroby, které ale ve většině případů nevedou k významnějším obtížím. U menší části pacientů vzniká otok rohovky, který se projevuje zhoršeným viděním. V pokročilých případech oko i bolí.

Vědecká činnost má na Oční klinice VFN a 1. LF UK dlouholetou tradici. Čeští lékaři na objevu spolupracovali s britskými kolegy z Moorfields Eye Hospital a University College London. „Publikovaná práce dokazuje, že jsme rovnocennými partnery i pro nejlepší světová pracoviště,“ uvedla přednostka kliniky Jarmila Heissigerová.

Jde o další objev týkající se onemocnění oční rohovky ve velmi krátké době. Zhruba před měsícem čeští vědci ohlásili objev genu zodpovědného za vážné onemocnění rohovky zvané zadní polymorfní dystrofie rohovky.

-čtk-