Spalničky se projevují až čtyřicetistupňovou horečkou, rýmou, kašlem, zánětem spojivek a bělavými tečkami se zarudlým okolím na sliznici v ústech. Postupně se pak po těle šíří vyrážka, která přetrvává až pět dní. Foto: Wikipedie

V Rumunsku podlehlo spalničkám už 46 obětí, poslední je nemluvně

Epidemii spalniček podlehlo v Rumunsku za uplynulý rok už 46 obětí. Poslední z nich je devítiměsíční nemluvně. Podle agentury AP o tom včera v Bukurešti informovalo Národní centrum pro kontrolu infekčních nemocí.

 

Úřad v této souvislosti upozornil na to, že zemřelé dítě z černomořského přístavního města Constanta nebylo proti nebezpečné chorobě očkováno. Jen během tohoto týdne bylo v zemi nahlášeno 204 nových případů spalniček. Od vypuknutí epidemie v loňském roce se už nakazilo téměř 12.000 lidí.

Spalničky jsou vysoce nakažlivou virovou chorobou, jež postihuje nejčastěji čtyřleté a pětileté děti. Onemocnět ale mohou mladší nebo starší děti, a také dospělé osoby. Celosvětově jsou spalničky velmi častým onemocněním a jednou z nejčastějších příčin úmrtí dětí do pěti let.

Onemocnění se projevuje až čtyřicetistupňovou horečkou, rýmou, kašlem, zánětem spojivek a bělavými tečkami se zarudlým okolím na sliznici v ústech. Postupně se pak po těle šíří vyrážka, která přetrvává až pět dní. Spolehlivou ochranou před spalničkami je očkování.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) v únoru sdělilo, že v Evropě se loni ztrojnásobil počet případů onemocnění spalničkami. Nejhůře byly postiženy Rumunsko a Itálie.

-čtk-