Veterináři ze států, které legalizovaly marihuanu, vidí v ambulancích stále častěji intoxikované psy. To je případ i labradorky Hazel, kterou našla její panička bezvládně ležet na kanapi poté, co na procházce zřejmě sežrala nedopalek od jointu či pamlsek s THC, což také prokázal toxikologický test. Milovníci marihuany by proto měli myslet na to, kam ukládají své zásoby a jak poté likvidují zbytky. Foto: Facebook Jen Gunterové

Američtí veterináři varují: produkty z marihuany a nedopalky jointů otravují čím dál více psů

Marihuana může zamotat hlavu nejen lidem, ale i zvířatům. Své o tom vědí veterináři ve státech, které legalizovaly konopí pro rekreační účely. Případy zdrogovaných psů, kteří snědli produkt s THC, totiž začínají být ve veterinárních ambulancích denním pořádku. Naštěstí je intoxikace léčitelná a až na výjimky nebývá fatální. Veterinární lékaři proto apelují na majitele domácích mazlíčků, aby při podezření, že jejich zvíře sežralo marihuanový výrobek, co nejdříve vyhledali pomoc odborníka. A milovníci marihuany by měli dát pozor na to, kam ukládají své zásoby a vyhazují nedopalky.

 

Když se Jen Gunterová z Kalifornie vrátila z nákupu, zjistila, že její tříletá, za normálních okolností divoká labradorka Hazel leží bezvládně na kanapi. „Hlava jí visela dolů a nemohla se zvednout. Vzala jsem jí tenisový míček, ale ignorovala to. Normálně by se točila pořád kolem něho,“ říká podle NBC News Gunterová. Když se fenky dotkla, začala se třást, nemohla se pohnout a udržet otevřené oči. Navíc ztratila kontrolu nad močovým měchýřem. „Pomyslela jsem si: pane bože, můj pes umírá na otravu nebo mrtvici,“ vzpomíná Gunterová.

Jenže personál na veterinární pohotovosti okamžitě věděl, o co jde. „Přišla sestřička a říká: to vypadá, že by to mohla být otrava marihuanou. To vidíme pořád,“ popisuje Jen Gunterová. Toxikologický test z moči podezření potvrdil – Hazel skutečně měla v těle THC. Gunterová si myslí, že fenka zřejmě toho dne při běhání někde sežrala joint nebo výrobek z marihuany. Pověsila proto příhodu na Facebook s apelem, aby lidé kvůli svým mazlíčkům náležitě marihuanu skladovali a zbytky likvidovali.

„Veterinář říkal, že takových případů vidí deset týdně! Nedopalky jointů a jídlo s marihuanou jsou zjevně velký problém a psi je snadno zhltnou, i když jsou jako Hazel na vodítku. Když budete užívat marihuanu, prosím, neodhazujte jen tak zbytky, protože předpokládáte, že se rozloží – a to ať jsou jakkoliv malé. To, co je velmi malá dávka pro člověka, může být pro zvíře velmi toxické,“ apeluje Gunterová na Facebooku.

Výdaje za ošetření se pohybují kolem 500 dolarů

Že zdaleka nejde o ojedinělý případ, potvrzují telefonáty na helplinku poskytující pomoc při otravách zvířat. Počet lidí, kteří hlásí nechtěné požití marihuany domácími mazlíčky, totiž stoupl za šest let o 448 procent. „Zaznamenali jsme výrazný nárůst počtu telefonátů ohledně mazlíčků a marihuany,“ konstatuje veterinářka z Centra pro kontrolu otrav u zvířat Laura Sternová.

Toho už si všimla i tři roky stará analýza největšího amerického pojistitele domácích mazlíčků, společnosti Trupanion. Podle ní se sice otravy objevují po celé zemi, nejvíce nároků kvůli intoxikaci marihuanou ale pocházelo ze zemí, které ji jako první legalizovaly. Ve Washingtonu a Coloradu tak bylo třikrát víc nároků než v ostatních amerických státech. Časté byly otravy také v Kalifornii, New Yorku a na Floridě. Už v roce 2014 přitom Trupanion zaplatil více než 20 tisíc dolarů za potvrzené případy otravy marihuanou, od roku 2009 do dubna 2015 pak šlo o 78 tisíc dolarů. Průměrná výše jednoho nároku činila 525 dolarů.

Největší riziko představuje marihuana pro psi, kteří jsou velmi zvědaví a navíc často nevybíraví jedlíci – což znamená, že s mnohem větší pravděpodobností někde vyluxují nedopalek jointu, dostanou se do pytlíku se sušenou marihuanou nebo sežerou pochutinu s THC. Postiženy sice mohou být i kočky, například vinou vdechování kouře, ale 90 procent dotazů ohledně otravy marihuanou na helplince se týká psů. Například kalifornský veterinář Peter Bowie odhaduje, že každý týden ošetří čtyři až pět psů, kteří sežrali marihuanu.

„Léčba je podpůrná. Když jsou příznaky mírné, propouštíme do domácího ošetřování. Závažnějším případům podáváme intravenózně tekutiny a sledujeme dýchání,“ vysvětluje Peter Bowie.

Jako hodně špatný trip

Proč marihuana na psi tak výrazně působí? Mají totiž oproti lidem větší koncentraci kanabinoidních receptorů, které je činí mnohem citlivější vůči účinkům. Proto by také lidé měli v případě, že jejich pes sežere marihuanu, kontaktovat veterináře. „Lidé mají tendenci se tomu zasmát a myslet si, že to bude v pohodě,“ říká Gary Richter, veterinář z centra v kalifornském Oaklandu. Jenže někteří psi mohou mít záchvaty a dokonce upadnout do kómatu. Marihuana také může způsobit nízkou srdeční frekvenci, nízkou tělesnou teplotu, nízký tlak, třes nebo rozšířené zornice. „Můžete si to představit jako hodně špatný trip. Jsou dezorientovaní, hyperreaktivní i ospalí. Potácejí se okolo a čurají na sebe,“ dodává Richter.

Marihuana s vyšší koncentrací THC bohužel navíc může mít dramatické dopady. „Čím víc THC zvíře přijme, tím závažnější jsou příznaky. K tomu, aby vznikly komplikace, tak stačí menší množství koncentrovaného materiálu, jako je v pochutinách s marihuanou, oproti samotné rostlině,“ poukazuje Laura Sternová. Proto je důležité pokud možno poskytnout veterináři co nejpřesnější informace. „Čím víc informací veterináři dáte, tím lépe může vašemu psovi pomoci,“ konstatuje Peter Bowie.

Většina psů se tak zotaví, jsou ale i příběhy se špatným koncem – což potvrzuje Gary Richter, jehož psí pacient upadl do kómatu a vdechl do plic zvratky, což vedlo k sepsi, pneumonii a nakonec k úmrtí.

„Tak jen prosím vyhazujte jakékoliv zbytky, nehledě na to jak malé, do odpadkových košů, nebo je bezpečně likvidujte. Je mnohem snazší ublížit zvířeti než člověku,“ dodává Jen Gunterová.

-mk-